Crnogorski ministar ima ideju - niko na svetu je nije sproveo? "Hoću da bude kao u Švajcarskoj"

Ministar finansija i socijalnog staranja Crne Gore Milojko Spajić saopštio je da želi da u Crnoj Gori napravi Arbitražni sud za pametne ugovore.

Region

Izvor: Investitor.me

Petak, 08.04.2022.

12:18

Crnogorski ministar ima ideju - niko na svetu je nije sproveo?
Foto: Giovanni Love/Shutterstock

Spajić je naveo da bi taj sud bio internacionalnog karaktera. Kako je objasnio, taj sud bi prvi put povezivao svet kriptovaluta i realni svet.

"To je novina koju nijedna država nije sprovela, nijedna nije ni razmišljala o tome. Ta ideja je izvan svih ideja koje postoje u svetu", istakao je Spajić gostujući na TV Vijesti, objašnjavajući da blokčejn omogućava transakciju i komunikaciju bez posrednika.

Ukoliko bi ta ideja prošla, Spajić navodi da postoji šansa da neke kompanije dođu u Crnu Goru, prenosi Investitor.

"Kod nas 1.000 zaposlenja sa prosečnom platom od 3.000 do 4.000 evra bi napravilo revoluciju na tržištu rada. Ja već imam neku projekciju da bi oko 10.000 ljudi moglo direktno da bude zaposleno u ovoj industriji", tvrdi Spajić.

On dalje navodi da bi sva priča mogla da bude opipljiva odmah, ukoliko osvojimo ovakve zakone.

"Odmah će početi da dolaze ljudi", tvrdi Spajić.

U Crnoj Gori, dodaje, dve industrije drže ekonomiju.

"To je turizam nekih 20 odsto i energetika isto nekih 20 odsto. Mi prvi put radimo na nečemu što nije direktno vezano za naše prirodne resurse, nego je vezano za najbitnije - ljudski resurs. Mi želimo da razvijemo naše ljude i da oni budu nosoici rasta Crne Gore, da svojom pameću, inovativnošću proizvode BDP. Hoću da to bude kao u Švajcarskoj", istako je Spajić, dodajući da je ovo šansa za diversifikaciju ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

10 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: