Vesti -

Bakšiš će se plaćati karticama

Hrvatska vlada je juče u Narodnoj i Univerzitetskoj biblioteci predstavila detalje novog kruga poreske reforme.

Izvor: Tanjug, index.hr
Podeli
Foto: shutterstock, Olena Yakobchuk
Foto: shutterstock, Olena Yakobchuk

U okviru poreske reforme se ukida prirez jedinicama lokalne samouprave, lični odbitak se podiže na 560 evra, a država preuzima deo troškova plaćanja penzijskih doprinosa za građane sa niskim platama.

Premijer Hrvatske Plenković rekao je da je glavni cilj reforme povećanje plata i da će u novom krugu reforme biti izmenjeno ili dopunjeno devet zakona.

Bakšiš bez poreza od 3.360 evra

On tvrdi da su ciljevi vlade podizanje životnog standarda i plata, posebno građana sa najnižim primanjima, podizanje kupovne moći domaćinstava, smanjenje nejednakosti, očuvanje privrednog rasta i jačanje fiskalne autonomije jedinica lokalne samouprave.

Ostale najavljene poreske promene uključuju određivanje neoporezive napojnice od 3.360 evra i uvođenje plaćanja karticama, omogućavanje donacija u iznosu većem od 2 odsto prošlogodišnjeg prihoda i fakultativne dodele akcija, a ne samo akcija.

Rok za uplatu poreza na dohodak je 28. februar, bez obzira na datum podnošenja prijave, a porez će se plaćati 30. aprila.

Hrvatska vlada predstavila nove detalje poreske reforme

Hrvatska vlada juče je predstavila nove detalje poreske reforme koji će stupiti na snagu 1. januara sledeće godine.

Suština ovog dela reforme je ukidanje dodatka porezu i veća autonomija lokalnih vlasti u određivanju poreza, prenosi Indeks.hr.

"Gradovi i opštine će moći da raspisuju ​​znatno niže stope poreza na dohodak od postojećih 20 i 30 odsto i da se tako bore za zadržavanje vlastitog stanovništva i doseljavanje ljudi sa strane", izjavio je ministar finansija Hrvatske Marko Primorac.

Oni s najnižim platama će profitirati od smanjenja doprinosa za penzijsko osiguranje.

"Cilj izmena koje će ići u proceduru je povećanje plata naših građana. Reč je o devet zakona", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Pored podizanja životnog standarda građana, poreske izmene treba da povećaju kupovnu moć stanovništva i osnaže fiskalnu autonomiju opština i gradova.

Plenković smatra da je sada pravi trenutak za novo rasterećenje hrvatske ekonomije.

"Naše projekcije za 2024. godinu predviđaju rast BDP-a od 2,6 odsto, deficit od 1,5 odsto, inflaciju od 2,8 odsto, a javni dug na 59,8 odsto", rekao je premijer Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.