Žestoka kazna zbog flaše rakije

"Došao mi je čovek na kućna vrata i rekao mi da hoće da kupi rakiju. Odmah sam uočio da nešto nije u redu."

Izvor: Nezavisne novine
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, GoranJakus
Ilustracija: Depositphotos, GoranJakus

"Otišli smo na terasu, izneo sam 0,7 litara dunjevače da proba, domaćinski. Lažno se predstavio, bio je to inspektor, što sam ja, zapravo, odmah i shvatio. Napisao mi je kaznu od 500 maraka", navodi Nikola Zlojutro iz mesta Gornjoselci, iz opštine Kozarska Dubica, kojem je inspekcija pokucala na vrata zbog oglasa na internetu, koji datira još iz 2018. godine.

"Mi u razgovoru nismo stigli ni do toga koja je cena rakije. Nismo pričali uopšte o kupoprodaji. Ali ništa nije pomoglo. Ovo je apsolutni udar na selo. Kuca se na vrata malih proizvođača koji proizvedu rakiju za lične potrebe, za poklon ili prodaju od koje se niko ne može obogatiti. Svaki građanin Srpske zna da je litar rakije 10 maraka (oko 600 dinara), te da se na kućnom pragu ne može napraviti basnoslovna zarada", priča Zlojutro za Nezavisne novine.

Njegov primer, međutim, nije usamljen. Kako je potvrđeno iz Inspektorata Srpske, u oblasti proizvodnje i prometa alkoholnih pića, vina i rakije u ovoj godini izvršeno je 105 inspekcijskih kontrola. Od toga je, dodaju, u 20 slučajeva utvrđeno da su lica stavljala u promet vina i rakije, a da nisu imala rešenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske o ispunjenosti uslova za proizvodnju i upis u Registar proizvođača. Zbog utvrđenih prekršaja izrečene su novčane kazne u iznosu od 10.000 KM (nešto više od 600.000 dinara). Zašto?

"Fizička lica koja proizvode jaka alkoholna pića, rakiju, za vlastite potrebe, ne mogu ih stavljati u promet i prodavati", kažu iz Inspektorata RS.

Dodaju da je alkohol akcizna roba, te da podleže i obavezama definisanim Zakonom o akcizama.

"Zakonom o jakim alkoholnim pićima propisano je da delatnost proizvodnje jakih alkoholnih pića, što obuhvata i proizvodnju rakije, mogu obavljati pravna lica i preduzetnici koji su upisani u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS", ističu iz Inspektorata.

Kako su pojasnili, da bi pravno lice ili preduzetnik mogli da proizvode jaka alkoholna pića, moraju ispunjavati uslove u pogledu objekata, prostorija, opreme itd. Cilj je, dodaju, obezbeđivanje kvaliteta i bezbednosti konačnog proizvoda.

"Pre samog stavljanja u promet jaka alkoholna pića podležu obaveznom laboratorijskom ispitivanju kvaliteta. Takođe, jaka alkoholna pića koja se stavljaju u promet moraju biti deklarisana kako bi potrošači imali uvid u sve relevantne informacije o proizvodu", upozoravaju iz Inspektorata Srpske.

Republička poljoprivredna inspekcija, kako dodaju iz Inspektorata Srpske, kontroliše sve registrovane proizvođače jakih alkoholnih pića, kao i fizičkih lica za koja postoje saznanja da ih nelegalno prodaju.

"Fizička lica koja proizvode jaka alkoholna pića za vlastite potrebe ne mogu ih stavljati u promet. Zakonom je propisano da će kaznom od 500 KM (30.000 dinara) do 1.500 KM (90.000 dinara) biti kažnjeno za prekršaj lice koje izlaže, uslužuje i prodaje jaka alkoholna pića i destilat poljoprivrednog porijekla koje proizvodi za vlastite potrebe", navode iz Inspektorata Srpske.

Lider voćara u Srpskoj smatra da je ovakva praksa nepravedna.

"Mislim da to nije korektno ni pošteno prema našim malim proizvođačima. Nema smisla 'terati' niti kontrolisati male proizvođače po selu koji ispeku 100 litara rakije", rekao je za Nezavisne novine Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu