BiH izvezla oružje vredno 108 miliona evra: Najviše otišlo u Saudijsku Arabiju

Bosna i Hercegovina izvezla je oko pet miliona i dvesta hiljada komada vojne opreme čija je vrednost približno oko 108 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 30.01.2020.

09:35

BiH izvezla oružje vredno 108 miliona evra: Najviše otišlo u Saudijsku Arabiju
Foto: Epa, SANA

Najveći deo je otišao u Saudijsku Arabiju.

Fabrika Igman d.d. iz Konjica, mesta na jugu Bosne i Hercegovine, nalazi se među prvih pet kompanija namenske industrije u regionu.

Trenutno, gotovo cela proizvodnja municije plasira se na inostana tržišta, u čak pedeset zemalja sveta i na pet kontinenata.

Fabrika Igman je u svetskom vrhu kada je reč o proizvodnji municije malog kalibra, devet mm, 5.56 mm, 7.62 mm i 12.7 mm, ističe direktor Đahid Muratbegović.

Za koga se proizvodi oružje?

Igman je u stanju, kako kaže Muratbegović, da istovremeno proizvodi municiju po istočnoj (ruskoj) i po zapadnoj (NATO) varijanti, te da tu mogućnost nema mnogo fabrika u svetu. No, on nije želeo da govori o tome da li se vojna oprema izvozi u Saudijsku Arabiju.

"Iz godine u godinu povećava se obim poslovanja i dobit, pre svega zbog kvaliteta municije koja izlazi iz pogona ove fabrike čime se osvajaju nova tržišta i zadobija poverenje međunarodnih kupaca. Godina uspeha je 2019. godina, profit je povećan za 13 odsto, zaposlili smo novih 70 radnika, u opremu smo investirali nepunih sedam miliona evra. I ovo je najbolja godina od 1996. ili od Dejtonskog mirovnog sporazuma. Imamo nove kupce, a stari nam se vraćaju", kaže Muratbegović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Muratbegović dodaje da fabrika izvozi municiju u jednu azijsku državu, kao i da asortiman odgovara potrebama savremenih armija svijeta.

Sagovornika za ovu temu RSE nije uspeo da pornađe u: Ministarstvu spoljašnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Spoljašnjo- trgovinskoj komori BiH i Fabrici UNIS GINEX Goražde.

Šta se najviše izvozi?

Namenska industrija u Bosni i Hercegovini jedna je od malobrojnih grana gde je izvoz petnaest puta veći od uvoza.

Bosna i Hercegovina je u 2019. godini izvozila oružje, municiju, njihove delove i pribor u 42 zemlje sveta.

Vojno - politički analitičar Đuro Kozar naglašava značaj rasta namenske industrije, posebno u Federaciji Bosne i Hercegovine, gde je, kako kaže, uočljiva velika ekspanzija industrije naoružanja i vojne opreme.

"Najzaslužnija za to je Vlada Federacije, koja je vlasnik većine firmi koje se bave tom proizvodnjom, i ona, recimo u Igmanu, već četvrtu godinu ne uzima profit koji fabrika ostvaruje, već ga usmerava u nova investiranja. Na isti način ta vlada podstiče razvoj u Gineksu, u Goraždu, i u Pretisu, u Vogošći kod Sarajeva. Bitno je što se u Igman puno ulaže, jer ova fabrika izvozi municiju u pedeset zemalja širom sveta. Malo je fabrika u svetu koje na istom mestu, u istom trenutku mogu proizvoditi standardnu municiju koju koriste NATO snage, te nestandardnu municiju, misli se na lovačku municiju", ističe Kozar.

Vojno - politički analitičar, profesor Berko Zečević, kaže da je obaveza BiH da ispoštuje sve međunarodne i domaće propise i zakone, što je najvažnije za izvoz vojne opreme.

"Po međunarodnim propisima, a suština je da li se poštuju propisi, podrazumeva se da zemlja izvoznik mora da zna ko je krajnji, poslednji korisnik. A to može biti samo država, ne može biti privatna institucija ili organizacija. Prema tome, ne postoji nikakva mogućnost da se bilo šta napravi u Bosni i Hercegovini od oružja i municije, da se izveze, a da to pre svega nije prošlo Ministarstvo za spoljašnju trgovinu, Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo odbrane, entitetska ministarstva unutrašnjih poslova, odgovarajuće komisije pri vladama oba entiteta", navodi Zečević.

Koliko BiH uvozi?

Znatno manje od izvoza, BiH je uvozila oružje, municiju i opremu.

U 2019. godini uvoz je iznosio preko sedam miliona evra što je minorno u odnosu na izvoz od skoro 109 miliona evra.

Na listi prvih deset država su Italija, Srbija, Nemačka, Slovenija,Turska, Češka Republika, Sjedinjene Američke Države, Hrvatska, Španija i Slovačka Republika.

Izveštaji međunarodnih agencija ukazuju da je kontrola oružja u BiH na zadovoljavajućem nivou, istaknuto je u maju ove godine, tokom jedne od radionica Ministarstva spoljašnje trgovine i ekonomskih odnosa posvećenih kontroli spoljnotrgovinskog prometa oružjem, vojnom opremom i sredstvima posebne namene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: