Saga Adrije ervejz: Kupio je "kralj banana", šta je sledeće?

Slovenačka vlada razmatra mogućnost da investira u novu avio-kompaniju koju osniva Izet Rastoder, koji je prošle nedelje kupio poslovanje Adrija ervejza.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.01.2020.

15:34

Saga Adrije ervejz: Kupio je
Foto: Depositphotos, toxawww

Vazduhoplovni analitičari za B92 kažu da su skeptični prema planovima za novu slovenačku avio-kompaniju nakon što je Rastoder, biznismen poznatiji kao "kralj banana", kupio poslovanje bivšeg slovenačkog nacionalnog avio-prevoznika preko svoje kompanije Er Adrijatik.

Da sve bude interesantnije, ljubljanski dnevnik Finance sada piše da i u slovenačkoj vladi razmatraju potencijalno učešće države u ovom projektu, pod uslovom da "Slovenija" bude deo naziva avio-kompanije.

Podsetimo, kompanija Er Adrijatik kupila je AOC serifikat i ostale operativne dokumente Adrija ervejza za 45.000 evra sa idejom, kako je ranije rečeno, da pokrene biznis čarter kompaniju za koju planira da nabavi dva biznis aviona.
Foto: Depositphotos, kasto
Kako za B92 kaže vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric, nije moguće reći da li je plan o biznis čarter prevozniku istina ili je ta informacija plasirana u cilju zavaravanja konkurencije jer nijedan od potencijalnih konkurenata nije dao svoju ponudu pa je imovina Adrije prodana po početnoj ceni od 45.000 evra.

Šćuric podseća i da su od učešća u trci odustali i ruski invesitori koji su izneli plan da će sa flotom Suhoja SSJ-100 pokrenuti novu kompaniju u Sloveniji.

On dodaje da se u Sloveniji postavlja pitanje da li je Rastoderova ponuda zapravo "maska" za Ruse, to jest hoće li njima prodati AOC ili će Rusi i Er Adrijatik ući u dil za novu kompaniju jer, kako kaže,

Rusi, prema pravilima EU, ne mogu da imaju više od 49 odsto vlasnišva u avio-kompaniji iz EU.

Šćuric navodi i da "AOC svakako nema nikakvu vrednost, jer je suspendovan do 30. septembra 2020, i do tada bi morao da bude obnovljen" i dodaje da Rastoder ne može tako jednostavno da pokrene novu kompaniju ili samo da nastavi sa radom "tzv. Adrije 2.0".

I Petar Vojinović, osnivač i glavni urednik vazduhoplovnog portala Tango Six, kaže za B92 da će biti zanimljivo da se vidi kako će novi vlasnik uspeti da nadoknadi izazove prihoda, jer Adrija to nije uspela, ni pod prilično optimizovanom flotom.

Vojinović navodi da je Adrija sve svoje avione iznajmljivala, a najvredniju imovinu, avione, u operacionom smislu, već je izgubila.

Adrija je u poslednjem periodu lutala, kaže on i podseća da su "oni na sve načine pokušavali da uposle kapacitete koji nisu bili dovoljno uposleni na tržištu Slovenije i u regionu".

Lou-kost?

Upitani da prokomentarišu ranije najave Rastodera o planovima za pokretanje niskotarifne avio-kompanije u Sloveniji, i Vojinović i Šćuric kažu da je malo verovatno da se to ostvari.

"Lou-kost opcija ne dolazi u obzir jer se takve kompanije prave od nule, zbog nekih preduslova i ciljeva, a Slovenija konkretno ne poseduje ništa dovoljno atraktivno, u nekoliko segmenta ekonomije, biznisa, turizma, da bi bila lou-kost isplativa", kaže Vojinović.

"Ovo je zapravo ponovno pronalaženje nove sudbine već postojeće avio-kompanije", dodaje on.

I Šćuric smatra da bi to bio veoma nelogičan potez vlasnika.

"Lou-kost kompanije kao startapovi danas nemaju baš nikakve šanse. To pokazuje niz kompanija koje su bankrotirale ili se bore da prežive", navodi on i dodaje da Slovenija ima prostora za avio-kompaniju, ali ne na način na koji je vođena propla Adrija.

"Tržište je preuzele konkurencjija", ističe on i kaže da bilo kakva nova Adrija nema baš nikakve šanse da konkuriše Er Srbiji ili Kroaciji.

"Er Srbija je odmah otvorila dodatne letove i/ili kapacitete za Ljubljanu, ali i druga tržišta bivše Adrije (Podgoricu, Sarajevo, Skopje, Tiranu), a hrvatska kompanija će od leta najverovatnije pokrenuti dodatne letove za Skopje, Sofiju, Podgoricu i Tiranu. Jasno je da neka buduća Adrija nema baš nikakve šanse", kaže Šćuric.

On ne očekuje da će se Adrija vratiti i dodaje da bi eventualno mogla da se napravi nova, manja kompanija, ne veća od Montenegro erlajnsa.

"Ipak, i za nešto tako je mala verovatnoća", kaže Šćuric dok Vojinović naglašava da je slovenačko tržište zavisno od tržišta Zapadne Evrope i da je "u slučaju Slovenaca, jedina valjana stragtegija dobra povezanost ka najvećim gradovima Zapadne Evrope".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: