Evo koja eks-Ju zemlja je dobila posao od Rusa: Remontovaće dizel motor iz nuklearke Smolensk

Adriadiesel iz Karlovca, nekadašnja Jugoturbina, napraviće remont dizel motora iz Nuklearne elektrane Smolensk, u vlasništvu AO Koncern Rosenergoatom.

Region

Izvor: B92

Petak, 16.08.2019.

08:00

Evo koja eks-Ju zemlja je dobila posao od Rusa: Remontovaće dizel motor iz nuklearke Smolensk
Ilustracija FOTO: Depositphotos_cookelma

On je proizveden 1978. godine u pogonima Adriadiesela.

Naime, kako su pojasnili iz kompanije, dizel motor težak 84 tone dopremiće jedan od najvećih aviona na svetu, antonov 124-100, čije sletanje u Zagreb je planirano u ponedeljak 19. avgusta po podne.

Ovaj agregat je radio u ruskoj nuklearki 42 godine, a danas u nuklearnim postrojenjima širom sveta radi više od 50 Adriadieselovih generatorskih setova, služe za napajanje nuklearki u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani.

Zanimljivost je, ističu u Karlovcu, da su poslednji generatori koji su se ugasili danima nakon eksplozije reaktora u černobijlskoj elektrani 1986. bili upravo Adriadieselovi havarijski generatori i to ne zbog kvara već zbog - nestanka goriva.

Nenad Končar, predsednik uprave Adriadiesela, ističe da je smer daljeg razvoja kompanije fokusiranje na energetiku iz obnovljivih izvora i nuklearni sektor i čuvanje baze postojećih poslova u brodskoj industriji.

"Adriadiesel se dokazao kao stručan partner koji nudi kvalitetan servis dizelskih motora - generatorskih setova na brodovima u plovidbi ili na doku bilo gde u svetu. Takođe, naročito smo ponosni i na servise, remonte i tehničku podršku na dizelskim motorima u nuklearnom sektoru u Rusiji, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini", kaže Končar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

10 h

Podeli: