Grci tužili hrvatsku državnu komisiju zbog odluke o Pelješkom mostu

Zagreb -- Grčka kompanija Avaks (Avax) podnela je tužbu Visokom upravnom sudu (VUS) Hrvatske protiv rešenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabavke.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/STR
Foto: Epa/STR

Tim rešenjem je poništena odluka Hrvatskih cesta (HC) da gradnju pristupnih puteva Pelješkom mostu dodeli tom preduzeću.

Iz VUS-a su potvrdili za Poslovni dnevnik da su primili tužbu Avaksa, dodajući da se odluka u upravnom sporu mora doneti u roku od 30 dana od dana podnošenja tužbe.

To znači da bi odluka trebalo da bude doneta najkasnije do 16. juna, navodi Poslovni uz ocenu da je s ovom tužbom tender za gradnju pristupnih puteva mostu dobio novi zaplet.

Ponude na tenderu otvorene su još lane u junu, ali su Hrvatske ceste odluku o izboru donele tek krajem februara ove godine.

"Na odluku da Avaksu dodele posao procenjen na 482 miliona kuna (64,9 miliona evra) žalili su se austrijski Štrabag i grčki Aktor. Grčka žalba je odbijena. Štrabag je u svojoj žalbi naveo da su Hrvatske ceste trebale da isključe Avaks zbog učestvovanja te firme u kartelskom sporazumu u Grčkoj", podseća se u tekstu.

Iz Hrvatskih cesta su odgovorili da nisu utvrdili profesionalni propust Avaksa jer nisu imali dokaza, te da je propust i bio utvrđen to ne bi imalo uticaja jer je grčka kompanija sprovela mere samokorigovanja i platila kaznu za kartelski sporazum, piše Poslovni.

Region

strana 1 od 45 idi na stranu