CG: Energetski pasoš zgrade obavezan od iduće godine

Podgorica -- Energetski pasoš biće obavezan za sve nove zgrade, kao i one koje se rekonstruišu, prodaju ili daju u zakup, saopštili su iz crnogorskog Ministarstva ekonomije.

Izvor: MINA-BUSINES
Podeli
Foto: Depositphotos/potowizard
Foto: Depositphotos/potowizard

Ta odluka će početi da se primenjuje od sredine naredne godine

Generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu Marko Radulović rekao je da su preduslovi za dobijanje pasoša, odnosno primenu sertfikovanja zgrada, izrada nacionalnog inventara zgrada i razvoj softvera za proračun energetskih karakteristika.

"Realizacija inventara zgrada i softvera se za sada realizuje u skladu sa planiranom dinamikom. Rok je kraj ove godine“, rekao je Radulović, a prenela agencija Mina.

Ministarstvo će, kako je najavio, nakon isporuke softvera za sertifikovanje zgrada organizovati obuku za korišćenje novog softvera.

"Takođe, važeća regulativa koja se odnosi na sertifikovanje energetskih karakteristika zgrada biće dopunjena i izmenjena u skladu sa zaključcima i rezultatima dobijenim tokom razvoja softvera i inventara zgrada“, naveo je Radulović.

U Ministarstvu očekuju da će obuka stručnih osoba za korišćenje novog softvera i dopuna postojeće regulative biti realizovane u prvoj polovini naredne godine, nakon čega će proces sertifikovanja zgrada početi u praksi.

strana 1 od 45 idi na stranu