Niko neće platu od 770 EUR: Uvešćemo radnike iz Indije

Nedostatak radne snage, poreski pritisak i stalna i neujednačena primena pravnih normi otežavaju život preduzetnicima u Hrvatskoj.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

09:33

Niko neće platu od 770 EUR: Uvešćemo radnike iz Indije
Foto: Thinkstock

Hrvatska privreda se razvija i raste, međutim, problem je što se druge uporedive zemlje razvijaju znatno brže od Hrvatske, prenosi Poslovni dnevnik.

"Nažalost, veći deo najavljenih reformi stopiran je ili usporen, najviše zbog krize Agrokora", istakao je Luka Burilović, predsednik HGK.

Privrednike u Hrvatskoj, sada već tradicionalno, muči nedostatak radne snage.

Nedostatak radne snage, osim u turizmu i građevini, vidljiv je i u svim ostalim segmentima privrede.

Zbog toga se Goran Grotić, predsednik Uprave kompanije ACG Lukaps iz Ludbrega, najvećeg evropskog proizvođača kapsula za lekove, požalio da sve teže pronalaze i zadržavaju radnike.

"Na severu Hrvatske već nekoliko godina je gotovo nemoguće pronaći radnike usprkos prosečnim platama koje su, konkretno kod nas 5.700 kuna neto (oko 770 evra), i veće su od okruženja. Varaždinska županija će u narednih tri godine trebati 600 novih radnika. Gde će ih pronaći? Mi ozbiljno razmišljamo da uvezemo radnu snagu iz Indije", kazao je Grotić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

3 h

Podeli: