Ivica Todorić: Pravo je čudo da je išta ostalo

Ponovo se na svom blogu oglasio Ivica Todorić, koji ne odustaje od tvrdnje da mu je vlada ciljano i osmišljeno oduzela Agrokor, prenose hrvatski mediji.

Region

Izvor: B92

Petak, 29.09.2017.

10:40

Ivica Todorić: Pravo je čudo da je išta ostalo
Foto: Screenshot

Slučaj Agrokor ponovo potresa Hrvatsku, a nakon višednevnih orkestriranih napada iz vlade na bivšeg vlasnika ovog najvećeg hrvatskog kocerna i odlaganja objavljivanja rezultata revizije poslovanja ponovo se na svom blogu oglasio Ivica Todorić, koji ne odustaje od tvrdnje da mu je vlada ciljano i osmišljeno oduzela Agrokor, prenose hrvatski mediji.

Nalaz revizije Agrokorovog poslovanja revizorske kuće PriceWaterhouseCoupers koji je bio najavljen za danas, odložen je a kao razlog navedeno je da je reč o kompleksnom i velikom obim posla.

"Ovim putem obaveštavmo da Agrokor i PwC nisu još, svaki u svom delu, završili složen zadatak pripreme i revizije konsolidiranih financijskih izveštaja Agrokor grupe, koja se sastoji od više od 40 kompanija u nekoliko država. Agrokor očekuje da će objaviti revidirane konsolidovane finansijske izveštaje do kraja naredne sedmice", saopšteno je iz Agrokora.

Nezvanično, međutim, hrvatski mediji saznaju da je razlog to što revizori navodno nisu hteli da potpšu izveštaj jer postoje različite interpretacije uprave i ugledne revizorske kuće PwC.

U međuvremenu, rano jutros, ponovo se na svom blogu oglasio Todorić, koji ne odustaje od optužbi da je Vlada Hrvatske, uprkos održivosti poslovnog modela Agrokora, odlučila da preuzme kontrolu nad tom grupom i to, kako kaže, kroz pripremljen manevar.

"Vlada taj naum ostvaruje ciljanim širenjem dezinformacija i glasina. Kroz direktnu političku intervenciju Agrokor je kritično destabilizovan na početku 2017. To je ključni poslovni događaj i ključno vreme u kojem će se analiziranjem rasvetliti šta se sa Agrokorom dogodilo i ko je za to stvarni krivac", naveo je Todorić.

Uz tabelarne podatke o finansijskoj situaciji u kompaniji i podatke o, kako kaže, nekontrolisanim prihodima od prodaje u kumulativu i dela prezentacije koju je ministarka Martina Dalić predstavila vladi, Todorić kaže da svaka uzbunjujuća, naročito ako je dezinformirajcija, netačna i tendenciozna, izjava vladinih zvaničnika uveliko utiče na berze, investitore i dobavljače.

"Upravo je to neodgovorna politika učinila Agrokoru", kaže Todorić, koji je naveo spisak dobavljača sa sastanka iz marta ove godine uKonzumu na kojem su, kaže, dobavljači podržali njegovu upravu, kao i prezentaciju Delićeve Vladi Hrvatske u kojoj je jasno vidljiv drastični pad stanja zaliha od početka "orkestriranog napada na Agrokor".

Među navedenim firmama su: Kraš, Franck , AWT , Atlantic , Dukat , Vindija , TDR , Pet prom, Agrofructus , Mlinar , Zagrebačka pivovara, Unex , Podravka , Saponia, Granolio, Perutnina, Coca Cola, Karlovačka pivara, Viro, Žito, Ricardo, Kutjevo, Alca, Pliva, Medika...

Todorić tvrdi da je od početka medijskih i političkih napda Vlade RH na Agrokor, kompanija izgubila značajan deo vrednosti, te dodaje da je ministarka Dalić trebalo da zna da svaka informacija o tržišnoj poziciji, proizvodnji, rastu ili padu može da utiče na tržišnu vrednost firme.

"Nakon nezapamćenog sinhronizovanog napada najviših zvaničnika vlade i orkestrirane medijske hajke na menadžment pravo je čudo da je od Agrokora ostala ikakva vrednost', naveo je Todorić.

O najnovijim događanjima sa Agrokorom profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Josip Kregar očekuje krivične prijave, ali i da Todorić, kako je najavio, kaže sve što zna, a on veruje, da bivši vlasnik Agrokora verovatno zna mnogo što se, kako dodaje, neće svideti mnogim zvaničnicima.

"Novo je da se radi o ljudima koji su moćni i uticajni u svetu medija, vesti i stvaranja javnog mnjenja. Radiće se ne samo o pravnom nego politčkom, ali i ekonomskom momentu", naveo je Kregar za zagrebačku N1 tv.

Ne veruje da će o ovom slučaju biti otvorena istraga jer će, kako kaže, sa obe strane procuriti meilovi i dokumenti pa neće biti potrebna istraga.

Upitan da li mu je upitna poruka sa zatvorenog dela sednice vlade da se ne proverava ustavnost lex Agrokora, profesor kaže da vlada to sebi sme da dozvoli, odnosno da ona traži da se postupak o ovom slučaju ni ne pokreće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

12 h

Podeli: