"Leks Merkator": Slovenija štiti, Hrvati preuzeli

Slovenački parlament usvojio je zakonsko rešenje "leks Merkator", kojim nastoje da zaštite interese Slovenije u postupku restrukturisanja slovenačkog lanca.

Region

Izvor: B92

Sreda, 26.04.2017.

09:29

Foto: Thinkstock

Trgovački lanac je u vlasništvu hrvatskog koncerna "Agrokor". Za "leks `Merkator`" glasalo je 47 poslanika, dok je protiv bilo 20.

Ovim zakonom, koji je predložila Vlada Slovenije, kćerka firma "Agrokora" definiše se kao slovenačko "sistemsko preduzeće", važno za zaposlenost i za socijalnu i finansijsku stabilnost.

"Leks `Merkator`" stvara zakonsku podlogu za imenovanje predstavnika države kao dodatnog vanrednog člana Uprave "Merkator" koji bi kontrolisao finansijske transfere između matičnog koncerna i ovog trgovačkog lanca.

Ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek, u obraćanju poslanicima pre glasanja, odbacio je sugestiju opozicije da bude usvojen amandman po kojem je za imenovanje slovenačkog poverenika u Upravi potrebna saglasnost vlasnika "Agrokora".

Počivalšek je objasnio da je zakon bio neophodan kako bi se sprečilo eventualno neopravdano odlivanje novca "Merkatora" u "Agrokor" koji je insolventan, kao i pokušaj da se sanacija "Agrokora" izvede ne račun slovenačke kompanije.

Poslanici dve opozicione stranke, koji su glasali protiv ovog zakona, smatraju da će "leks `Merkator`" biti neefikasan i da je nepripremljen, prenose hrvatski mediji.

Oni smatraju da se donošenjem zakona država meša u privatno vlasništvo što može dovesti do nepoverenja stranih investitora i podizanja tužbi protiv Slovenije.

Počivalšek je rekao da nije reč o protivustavnom zakonu, odbacivši tvrdnje opozicije da on derogira privatno vlasništvo.

"Za razliku od hrvatskog `leks Agrokora`, kojim je hrvatska država preuzela upravljanje ovim koncernom, slovenački zakon ne poseže u vlasničko pravo, već želi zaštititi zaposlene u `Merkatoru`, njegove dobavljače i sprečavanje odliv novca u `Agrokor` koji je u problemima", rekao je Počivalšek.

On kaže da se zakon donosi u vanrednoj situaciji kako bi se sprečilo finansijsko iscrpljivanje slovenačkog trgovačkog lanca, koji ima skoro 25.000 zaposlenih u Sloveniji i Srbiji, a nije u stanju da podmiruje svoje obaveze.

Zakonski postupak pre glasanja u parlamentu komentarisao je i premijer Slovenije Miro Cerar na sastanku svoje koalicije, navodeći da je "leks Merkator" stručno i politički utemeljen i da predstavlja primeren način da se zaštite slovenački javni interesi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: