SB: CG raste, ali dug mora da se reši

Svetska banka ocenila je da će rast crnogorske ekonomije ostati stabilan i procenila da će rast BDP-a u ovoj godini iznositi projektovanih 3,2 procenta.

Region

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2016.

10:31

SB: CG raste, ali dug mora da se reši
Foto: Thinkstock

U najnovijem izveštaju svetske finansijske organizacije za Jugoistočnu Evropu predstavljenom u Podgorici navodi se da će rast crnogorskog BDP naredne godine iznositi 3,6 odsto.

Ukazuje se, međutim, da rast ekonomije neće uticati na nezaposlenost u Crnoj Gori koja će, po proceni Svetske banke ostati na nivou od oko 20 procenata.

Svetska banka očekuje da će javni dug Crne Gore sa 68 odsto BDP, koliko je iznosio 2015. godine, pasti na 65,7 odsto u 2016. godini.

Vladi u Podgorici se sugeriše da posle izbora usvoji "kredibilan program fiskalne konsolidacije" kako bi primenila fiskalno pravilo (dug na nivou od 60 odsto BDP-a) na srednji rok.

U Svetskoj banci procenjuju da će budžetski deficit do kraja godine, ukoliko ne dođe do rebalansa, ostati na nivou prošlogodišnjeg od osam procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: