RS: Dug 48 odsto, nismo prezaduženi

Banjaluka -- Predsednik Vlade RS Aleksandar Džombić kaže da je zaduženje RS oko 48 odsto u odnosu na bruto domaći proizvod i ističe da Republika Srpska nije prezadužena.

Izvor: SEEbiz
Podeli

"Govorim o ukupnom i unutrašnjem i spoljnom dugu. Spoljni dug se nešto povećao zadnje tri godine, ali je takođe smanjen unutrašnji dug zbog kontinuiranih otplata, posebno stare devizne štednje, ratne materijalne i nematerijalne štete" rekao je Džombić.

On je istakao da Republika Srpska nije prezadužena i neće imati problema sa otplatom duga. Džombić ističe da u junu postoji mogućnost otvaranja novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Aranžman sa MMF-om ističe u junu i tada postoji mogućnost da otvorimo novi aranžman u kojem bi dobijena sredstva koristili za otplatu rata MMF-a koje dospevaju 2013, 2014. I 2015. Godine i na taj način bismo izvršili strukturiranje nekih godina gde nam se značajnije povećava otplata inostranog duga ", objasnio je Džombić.

Prema njegovim rečima, ni do sada nije bilo problema ni sa otplatom inostranog, a ni kod otplate unutrašnjeg duga i to neće biti ni u budućnosti, zato što, kako kaže Džombić, Vlada veoma aktivno upravlja dugom i sve je planirano ne samo za dve tri godine unapred, nego mnogo duže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 74 idi na stranu