Incident kratko zaustavio NE Krško

Nuklearna elektrana u Krškom danas je samostalno obustavila rad zbog iznenadnog "isklopa 389 kilovatnog dalekovoda prema Zagrebu", saopštila je centrala.

Region

Izvor: B92, Beta

Sreda, 23.03.2011.

15:05

Default images

Zaustavljanje rada elektrane je u skladu sa planom zaštite i spasavanja i proglašeno je vanrednim događajem nultog stepena, saopštili su iz te elektrane.

Nakon sat vremena stanje u nuklearnoj elektrani Krško se normalizovalo i elektrana je ponovo priključena na dalekovod, rekao je direktor Agencije za nuklearnu sigurnost Slovenije Andrej Stritar.

Do privremenog zaustavljanja rada došlo je nakon što je proradila automatska zaštita, koja je izbacila prekidač u rasklopnom postrojenju, pa je 400-kilovoltni dalekovod Tumbri-Krško 2 bio bez napona, navodi NEK. To je izazvalo ispad turbine i zaustavljanje reaktora, pa su planski startovali dizel generatori. Nakon otklanjanja uzroka koji je omogućio da proradi automatska zaštita u rasklopnom postrojenju može se pokrenuti procedura za ponovni start elektrane.

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost Hrvatske saopštio je da iako je došlo do automatskog prekida rada u NE Krško, zbog manjeg kvara, sigurnost elektrane i izolacija radioaktivnog materijala ni jednog trenutka nije bila ugrožena. "Mogućnosti ispuštanja radioaktivnosti u životnu sredinu nije bilo", saopštio je taj zavod.

Nuklearna centrala Krško je automatski prekinula rad zbog prekida prenosa energije prema Zagrebu, što je, prema rečima direktora nuklearke Stane Rožmana, dokaz da centrala odlično funkcioniše.

"Činjenica da se centrala automatski isključila pokazuje da su aktivirane sve mere bezbednosti i da besprekorno funkcionišu. Nema ugrožavanja životne sredine", izjavio je Rožman.

Atomska centrala Krško, koja je vlasništvo Slovenije i Hrvatske, radi od 1983. godine.

Austrija: Zatvoriti Krško

Lider najuticajnije opozicione stranke Austrije, Slobodarske partije, Hajnc-Kristijan Štrahe, zbog današnjeg problema oko nuklearne elektrane Krško u Sloveniji, zatražio je zatvaranje ove nuklearke, pa i uslovljavanje ulaska Hrvatske u EU potpunim zatvaranjem te elektrane.
Prema njegovim rečima, ova nuklearka predstavlja stalnu pretnju Austriji, a njena upotreba, pošto se nalazi na trusnom tlu, je neodgovorna. Pošto Hrvatska ima polovinu udela u Kršku, Štrahe je zatražio od austrijske vlade, koja je juče usvojila Akcioni plan protiv nuklearnih elektrana na tlu Evrope, da zatvaranje Krškog veže za prijem Hrvatske u članstvo EU.

"Obaveza je austrijske vlade da najavi veto protiv prijema Hrvatske u EU, ako ta zemlje ne bude dalje pokazala razumnost po pitanju nuklearke Krško", poručio je on.

Pored Štrahea, i vlada austrijske pokrajine Koruška planira da uputi zahtev vladi da veže prijem Hrvatske u EU za gašenje Krškog.

Ministarstvo privrede Hrvatske ističe da je u interesu Zagreba da Krško radi bezbedno, posebno što je veoma blizu glavnog grada Hrvatske.

Istovremeno Ministarstvo ukazuje da je Hrvatska veoma zabrinuta zbog nuklearne elektrane "Paks" u susednoj Mađarskoj.

Za razliku od Krškog, nuklearka Paks je već imala probleme, a u njen rad, pre svega u bezbednosno-tehničke standarde, Zagreb nema uvid.

Direktor juče tvrdio da je NE Krško bezbedna

(foto: arhivo.com)
Današnji manji incindent tako je demantovao direktora slovenačke nuklearne elektrane Krško Janez Kranjc, koji je u utorak ocenio da je njegovo postrojenje jedno od najbezbednijih u svetu. On je negirao da ima opasan posao, ističući da je opasnost hiljadu puta veća da se nekome koji se vozi kolima nešto desi, nego da u nuklearki dođe do smetnje.

Međutim, Kranjc je naglasio da su svi zaposleni svesni koju odgovornost imaju, i šta čine, odnosno koje su moguće posledice. Kada je reč o najavljivanim "stres-testovima" za evropske nuklearke, on je istakao da je, nakon što je došlo do kraha u bankarstvu, izmišljen stres-test za banke, a sada i za nuklearne elektrane.

"Zašto da ne. Narednih dana će biti održan prvi sastanak kako bi se razgovaralo o detaljima. Mi ne strahujemo od provera, jer ionako postoje stroge kontrole", poručio je Kranjc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

12 h

Podeli: