Fiat se seli iz Poljske u Srbiju

Poljska fabrika Fiata u mestu Tihi ostaće bez najpopularnijih modela automobila pošto se proizvodnja "pande" seli u Italiju, a Zastava će proizvoditi mali fiat.

Region

Izvor: B92

Sreda, 23.12.2009.

11:36

Default images

"Panda" i "mali fijat 500" su okosnica proizvodnje poljske fabrike, koja je do sada imala i monopol na proizvodnju malih modela torinskog proizvodjača vozila, javljaju poljski mediji.

Kako ukazuju mediji, premeštanje proizvodnje budućeg Fiatovog modela "topolino" u Kragujevac predstavljaće osetan udar za poljsku fabriku. Još više će je, prema ocenama analitičara, pogoditi premeštanje proizvodnje "pande", nove verzije tog modela, u Italiju.

Za 11 meseci ove godine u Fiatovoj poljskoj fabrici je proizvedeno 276.000 "panda", što je polovinu rekordne ukupne proizvodnje od 554.300 automobila. Izvezeno je 97 odsto proizvodnje fabrike, jedine u Poljskoj koja je ove godine povećala proizvodnju.

Poljski vicepremijer i ministar privrede Valdemar Pavlak optužio je Italiju za protekcionizam i naglasio da ne postoje nikakvi ekonomski razlozi da se proizvodnja seli.

"Sadašnji kurs zlota čini da je Poljska relativno jeftina država. Ako bi se uzimali u obzir samo ekonomski faktori proizvodnja, u poljskoj fabrici automobila je proizvodnja toliko efikasna da nema potrebe da se ona izmešta u druge zemlje", kazao je Pavlak
na prve najave da Fiat planira, pod pritiskom političara i sindikata, vraćanje dela proizvodnje u Italiju.

"Kapital nema nacionalnost, ali ima svoje sedište. Odluke očigledno mogu da se donose i bez obzira na ekonomske ili tehničke faktore, na nekom drugom nivou", kazao je Pavlak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: