Manjak radne snage u Rumuniji

Bukurešt -- Rumunija bi u sledećih nekoliko godina, zbog manja radne snage, mogla da dovede do pola miliona stranih radnika.

Izvor: Tanjug
Podeli

Usled manjka radne snage, u Rumuniju bi u sledećih nekoliko godina moglo da bude dovedeno 300 hiljada do 500 hiljada stranih radnika, i to ne prevashodno iz država članica Evropske unije, izjavio je predsednik rumunskog Komiteta za zapošljavanje i društvenu zaštitu, George Barbu.

"U protivnom Rumunija neće biti u stanju da održi sadašnji trend privrednog rasta", upozorio je Barbu na kraju razgovora sa delegacijom Komiteta za zapošljavanje i socijalna pitanja Evropskog parlamenta, prenela je agencija Rompres.

Barbu je istakao da podržava zapošljavanje radne snage iz same Rumunije, posebno iz seoskih sredina, ali je upozorio da će biti potrebno određeno vreme da se izvrši kvalifikacija radnika.

"Ima dovoljno novca za programe prekvalifikacije, samo je potrebno da oni počnu da se sprovode", rekao je rumunski zvaničnik.

Kriza u rumunskom sektoru zapošljavanja je već primetna, pošto građevinski sektor, recimo, trenutno beleži manjak od čak 100 hiljada kvalifikovanih radnika.

Sa druge strane, Barbu misli da će radnoj snazi, kad na tržištu postane deficitarna, porasti i cena.

"Kad poslodavci budu bolje plaćali radnu snagu, tražiće da se radi više i bolje, a istovremeno će primenjivati programe obuke. To će doprineti rastu plata i većoj produktivnosti", zaključuje on.

strana 1 od 56 idi na stranu