CG i Rusija unapređuju saradnju

Crna Gora i Rusija potpisale sporazum o klirinškom dugu, kao prvi korak unapređenja saradnje ove dve zemlje.

Region

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 28.04.2007.

13:46

Default images

Crnogorski ministar finansija Igor Lukšić i zamenik ruskog ministra finansija Sergej Storčak potpisali su 27. aprila u Petrovcu sporazum o vraćanju klirinškog duga bivšeg Sovjetskog saveza Crnoj Gori. Sporazum predviđa da 18 miliona dolara duga bivšeg SSR-a bude vraćeno Crnoj Gori pružanjem usluga i isporukom opreme crnogorskoj energetici, šumarstvu, železničkom saobraćaju, vodosnabdevanju i obrazovanju.

Prema sporazumu, Rusija će Crnoj Gori 6,6 miliona dolara vratiti kroz projekte nauke i obrazovanja, 4 miliona će izdvojiti za regionalno snabdevanje, a za ostatak nabaviti mašine i opremu.

Roćen je nakon sednice kazao da se intenzivno radi na potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Crne Gore i Rusije, kakav je Rusija ranije imala sa Saveznom Republikom Jugoslavijom, a sada će od zemalja "daljeg inostranstva" imati samo sa Crnom Gorom i Srbijom.

Ministar za vanredne situacije Ruske federacije Sergej Šojgu kazao je da delegacija i Vlada te zemlje imaju ogromnu želju da unaprede saradnju sa Crnom Gorom u oblastima turizma, ekonomije, nauke i obrazovanja i doda da očekuje dobre rezultate od saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: