Šta će biti s njivama dok ne stigne Tenis

Nemačka kompanija bi trebalo da uđe u posed zemljišta koje im je dato na korišćenje od 2019/2020, a do tada će se zemljište davati u zakup po redovnoj proceduri

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.04.2018.

15:50

Šta će biti s njivama dok ne stigne Tenis
(Foto: Thinkstock)

Državno poljoprivredno zemljišta u Zrenjaninu, koje je dato na korišćenje nemačkoj kompaniji Tenis, će se obrađivati i biće u zakupu sve dok s ovom kompanijom ne bude zaključen ugovor, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je istakao da će do tada zemlja biti ponuđena drugim zainteresovanim investitorima.

"Celokupna površina će ići u zakup dok se ne zaključi ugovor, neće se valjda dozvoliti da zemljište biti u parlogu", rekao je Nedimović. - Tenis ima obavezu da započne svoje ulaganje krajem ove ili početkom sledeće godine, a u avgustu prošle godine je dobio dozvolu državne komisije za zakup zemljišta u nekoliko vojvođanskih opština. U Kikindi i Zrenjaninu odobrenje je već dato, dok se odobrenje još uvek čeka od lokalnih samouprava u Pladništu, Vršcu i Sečnju.

Ovim je, praktično potvrđeno ono što je Tenis dogovorio s predstavnicima srpske vlasti - da se dok nemačka kompanija ne dođe, zemlja obrađuje. Da podsetimo, krajem prošle godine Gradsko veće u Zrenjaninu donelo je odluku da nemačkoj kompaniji “Tenis” ustupi na korišćenje na 30 godina poljoprivredno zemljište na području ovog banatskog grada pošto su bili ispunjeni svi uslovi za zakup koji je propisalo Ministarstvo poljoprivrede.

Tada je član Gradskog veća ZrenjaninaStojan Kralj objasnio da će Tenis dobiti na korišćenje 2.431 hektar zemljišta, počev od 2019. godine, a da je planirano da se investira oko 21 milion evra. Prema njegovim rečima, Komisija Ministarstva poljoprivrede i Vlada Srbije prihvatile su odluku kompanije Tenis invest da se pomere rokovi za početak radova, pa će oni u posed zemljišta koje im je dato na korišćenje ući od agroekonomske 2019/2020. godine, a do tada će se zemljište davati u zakup po redovnoj proceduri, piše Dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

15 h

Podeli: