Putovanje voza skraćeno za 6,5 sati

"Železnice Srbije“ su od 28. aprila do danas kroz Srbiju prevezle tri kontejnerska voza sa robom ukupne bruto težine 2.550 tona, iz grčke luke Pirej ka Češkoj.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.05.2014.

16:34

Default images

Kako navode iz “Železnica“, ostvarene su rekordne uštede u vremenu transporta kontejnerskih vozova kroz našu zemlju, koje je sada svedeno na samo 13 sati.

U tri kontejnerska voza bilo je ukupno 105 kontejnera, kojima je prevezeno oko hiljadu tona robe, navedeno je u saopstenju "Železnica Srbije".

Zahvaljujući maksimalnom zalaganju zaposlenih u "Železnicama Srbije“ i odličnoj saradnji sa Upravom carina Republike Srbije, vreme transporta kroz našu zemlju i postupak carinskih formalnosti svedeno na samo 13 sati.

Na taj način “Železnice Srbije“ skratile su vreme putovanja ove teretne železničke kompozicije između Preševa i Subotice za punih 6,5 sati u odnosu na predviđeni red vožnje i čitavih devet sati u odnosu na prosečno putovanje teretnih vozova na ovoj relaciji.

Srpske železnice dokazale su na taj način da izuzetno efikasno i kvalitetno mogu da organizuju saobraćaj kontejnerskih vozova kroz našu zemlju, u mnogo kraćem roku nego što su do sada putovale ovakve kompozicije.

Davanje apsolutnog prioriteta kontejnerskim vozovima prilikom prolaska kroz Srbiju uz minimalno zadržavanje na graničnim prelazima zbog pojednostavljenih graničnih i carinskih procedura, još jednom dokazuje spremnost srpskih železnica da odgovore na potrebe organizatora prevoza iz luke Pirej.

Reč je o teretnom vozu iz Pireja, koji preko Makedonije, Srbije i Mađarske saobraća za Češku, a u čijoj organizaciji saobraćaja učestvuju i “Železnice Srbije".

Saobraćaj ovog voza dogovorio je generalni direktor srpskih železnica Dragoljub Simonović sa generalnim direktorom Grčkih železnica, a kontejnerska kompozicija prevozi robu za potrebe kineske kompanije KOSKO (Kineska okeanska transportna kompanija), koja je u grčku luku uložila oko 750 miliona dolara, kako bi ona postala glavna luka južne Evrope.

Naredni kontejnerski voz, četvrti po redu, između Luke Pirej i Češke prolazi kroz Srbiju već sutra uveče.

U toku pregovora sa organizatorima prevoza iz Pireja ostavljena je mogućnost da se u skladu sa povećanjem obima transporta, za transport kontejnera angažuju i teretna kola kojima u dovoljnom broju raspolažu “Železnice Srbije“.

Kineska kompanija transportom robe železnicom preko Pirejske luke do severne Evrope štedi nekoliko dana plovidbe brodom i ogromna finansijska sredstva, pa planira izgradnju još jednog pristaništa, čime bi kapacitet luke bio povećan sa sadašnjih četiri na sedam miliona kontejnera godišnje.

Ukoliko u ovom probnom periodu vreme transporta, kvalitet usluge i konkurentnost prevoza budu na visokom nivou, kineska kompanija planira da u narednom periodu na ovoj relaciji dnevno železnicom prevozi pet do šest kontejnerskih vozova, odnosno oko 700.000 tona robe godišnje, navedeno je u saopštenju "Železnica Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: