Za brend Srbija trebaju nam milioni

U ovom trenutku nijedan marketinški stručnjak ne može da izračuna koliko košta brend Srbija jer on trenutno, kako tvrde upućeni, i ne postoji.

Izvor: 24 sata

Utorak, 09.04.2013.

17:08

Default images

Ipak neke procene govore da je za njegovo formiranje potrebno između 10 i 15 miliona evra.

Na građenje brenda Srbije utiče bukvalno sve: način na koji vodimo pregovore s Briselom, rezultati koje na međunarodnim turnirima postiže Đoković, kako se nosimo s nasleđem iz 90-ih, koliko smo dobri u privlačenju stranih investitora, kako vide naše ljude koji žive u inostranstvu , tvrdi Saša Veljković, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

On kaže da je za formiranje brenda cele nacije u narednih nekoliko godina potrebno uložiti, grubo rečeno, između 10 i 15 miliona evra, i to samo za kreiranje prvih kampanja, osnivanje agencije koja bi se time bavila i istraživanje domaćih potencijala. U ovom trenutku ne postoji nijedan državni organ koji se ozbiljnije bavi građenjem brenda Srbija. Jedino što je izvesno jeste da se priprema konkurs za izradu zaštitnog znaka Srbije, koji je samo vizuelni prikaz, pri čemu ne postoji konkretan plan kako se sistemski pozabaviti ovim pitanjem.

Branko Maričić, takođe profesor Ekonomskog fakulteta, kaže za "24 sata“ da mi kao zemlja nemamo izgrađen imidž, ali i da je pitanje koliko u tome možemo da uspemo jer je veoma teško izboriti se sa svim predrasudama koje u svetu postoje o našoj zemlji još od ratova tokom devedesetih godina.

"Južna Afrika je imala Mendelu, koji je promenio brend cele Južne Afrike. Pitanje je da li mi imamo takvu političku ličnost? Novak je, na primer, trenutno najjači srpski brend. Međunarodni imidž je postigao i Kopaonik, a na toj listi bi mogli da se nađu i Đavolja varoš, Šarganska osmica, Mećavnik", kaže on.

Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije, kaže da je snaga brenda Srbija neprocenjiva i da se ona ogleda najpre u činjenici da je turizam jedna od privrednih grana koja iz godine u godinu beleži kontinuiran rast, stabilan i povećan devizni priliv, kao i povećanje stranih investicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: