Sveštenici u penziju s našim parama

Sveštenicima i verskim službenicima država će najverovatnije od Nove godine dotirati novac za 50 odsto doprinosa za penzijsko osiguranje, kažu u PIO fondu.

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2011.

09:44

Default images

Kako piše list Politika, razlog za ovakav predlog je visoka osnovica za doprinose Fonda PIO, pa država novcem iz budžeta mora da pomogne sveštenike i verske službenike.

Koliko će tačno para biti potrebno za refundiranje doprinosa znaće se pošto se ažurira evidencija ovih „samostalaca” i utvrdi koliki je broj onih koji će imati pravo na tu pomoć.

Važećim zakonom doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje za sveštenike i verske službenike može da plaća lokalna samouprava, teritorijalna autonomija ili republika. Željko Simić, načelnik Odeljenja za matičnu evidenciju Fonda PIO, kaže da se trenutno u evidenciji nalazi 1.976 sveštenika i verskih službenika u verskim zajednicama, od kojih je 1.677 u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Pravo na pomoć države sveštena lica imaće ukoliko se do kraja izmeni Zakon o doprinosima, koji je većim delom promenjen, ali ne u potpunosti prema zahtevima crkve. To se očekuje do kraja godine, kaže Simić.

Ova pomoć države sveštenicima ne bi bila prvi put, jer im se novcem iz budžeta već pomagalo, ali se u jednom momentu sa tim stalo, a verske zajednice nisu imale dovoljno para da same nastave da uplaćuju osiguranje svojim zaposlenima.

Jedan od razloga za to je, kaže naš sagovornik, visoka osnovica, zbog čega je predložena izmena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Da bi se rešilo pitanje uplate doprinosa, pored izmene Zakona o doprinosima, neophodni su ažuriranje evidencije i tačni podaci o dugovanjima, kaže Simić.

Dokumentacija još nije dostavljena za sva lica, ali je ažurirano oko 95 odsto podataka, ističe naš sagovornik i dodaje da su kriterijumi za utvrđivanje osnovice za plaćanje doprinosa stručna sprema i godina staža, te da poslednji podaci pokazuju da dva odsto sveštenika i verskih službenika ima prvi i drugi stepen stručne spreme, 68 procenata srednju, 10 odsto višu i 20 procenata visoku stručnu spremu.
Podaci potvrđuju da do 10 godina radnog staža ima 29,75 odsto potencijalnih korisnika te potpore, između 10 i 20 godina 29,24, između dve i tri decenije staža – 29,14 odsto, dok onih koji su radili više od 40 godina ima 0,77 odsto.

Iako u Fondu PIO kažu da je do avgusta 2004. godine evidencija o uplatama doprinosa vođena u Fondu PIO, a da je od 1. septembra 2004. u Poreskoj upravi, poreznici kažu da ne utvrđuju doprinose za obavezno socijalno osiguranje na osnovu pripadnosti, sveštenika i verskih službenika, pa samim tim ne raspolažu podacima razvrstanim po konfesijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

170 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: