Kinezi neće da rade 19 sati dnevno

Stotine otpuštenih radnika okupilo se ispred jedne šangajske fabrike singapurskog snabdevača velikih elektronskih kompanija kao što su Motorola i HP.

Izvor: Tanjug

Subota, 03.12.2011.

14:31

Default images

To je najnoviji u seriji radnickih protesta u Kini u uslovima smanjenja potrebe za radnom snagom i borbe poslodavaca sa sve većim cenama i smanjenim izvozom.

Oko 400 radnika ispred ulaza u fabriku Hi-P Internešenel u istočnom predgrađu Šangaja ističu da već treći dan protestuju zbog masovnog otpuštanja nakon odluke kompanije da preseli neke pogone na drugo mesto.

Radnici optužuju i upravu da krši prava radnika i uslove rada. "Nekada traže od nas da radimo 18 ili 19 sati dnevno. Nekada je prekovremeni rad duži od normalnog osmočasovnog radnog vremena", kazao je Tao Jong. Policija u kombijima i neobeleženim vozilima posmatrala je sa strane, ali nije intervenisala. Zvaničnici firme u Šangaju i Singapuru odbili su da komentarišu protest.

Hiljada radnika u fabrikama u južnoj, najrazvijenijoj provinciji Guangdong stupilo je u štrajk prošle nedelje, protestujući zbog sve manjih nadnica, a sve težih uslova rada, što je dovelo i do nekoliko sukoba s policijom.

Mnoge fabrike u Guangdongu su smanjile isplate za prekovremeni rad, kao i bonuse i pogodnosti za svoje radnike, iako su cene i dalje visoke.

Prošlog meseca više od 7.000 radnika je štrajkovalo u fabrici na jugu Kine gde se proizvode patike Nju Balans, Adidas i Najki, zbog otpuštanja i smanjenja plata i sukobili se sa policijom.

U Šenženu, proizvođačkom centru koji se graniči sa Hong Kongom, više od 400 radnica je obustavilo rad u fabrici prslučića tražeći veće plate.

Eksperti smatraju da će velika armija Guangdongških radnika, od kojih su mnogi migranti iz drugih provincija i te kako osetiti efekte globalnog privrednog usporavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: