Stros-Kan otišao, čeka se naslednik

Dominik Stros Kan je podneo ostavku na mesto generalnog direktora MMF-a i poručio Upravnom odboru da je nevin u aferi seksualnog napada zbog koje je uhapšen.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 20.05.2011.

00:09

Default images

Istovremeno, Međunarodni monetarni fond je saopštio da odluka Stros Kana odmah stupa na snagu.

U pisanoj ostavci Stros Kan je naveo da želi da zaštiti instituciju u kojoj je, kako kaže, časno i posvećeno radio kao i da želi svu snagu da usmeri na dokazivanje svoje nevinosti.

"Sa velikim žaljenjem sam primoran da Upravnom odboru ponudim ostavku na mesto generalnog direktora MMF-a", navodi se u pismu i dodaje - "Sa najvećom odlučnošću odbacujem sve optužbe na moj račun. Želim da zaštitim instituciju u kojoj sam časno i posvećeno radio i pre svega, želim da usmerim svu svoju snagu, vreme i energiju da dokažem svoju nevinost". Predsednik Saveta Evropske unije, Herman Van Rompej kaže da je potrebno brzo izabrati novog generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kako bi se okončao vakuum na toj poziciji koji ugrožava napore za rešenje grčke dužničke krize.

"Ne smemo da gubimo vreme. Osećamo manjak vođstva u rešenju grčke krize, što je poslednjih dana postalo veoma očito. Moramo vrlo brzo nešto da preduzmemo", istakao je on.

Van Rompej je, poput ostalih evropskih političara, zatražio da bivšeg šefa MMF-a, Dominika Stros-Kana zameni evropski kandidat.

"U tradiciji je da Amerikanci predvode Svetsku banku, a Evropljani MMF", rekao je Van Rompej i dodao da iako "tradicija može da se promeni, sad nije trenutak za to. Evropa još igra veoma važnu ulogu u MMF-u. Postoji puno argumenata za to da Evropljanin bude na čelu te institucije“.

Angela Merkel želi Evropljanina na čelu MMF-a

Nemačka kancelarka Angela Merkel je zatražila da i naredni generalni direktor ove finansijske institucije bude Evropljanin.
"Mislim da treba da predložimo evropskog kandidata", ocenila je Angela Merkel obrazlažući to činjenicom da se evro nalazi u krizi, kao i time da je Stros-Kan ostavku podneo pre isteka mandata.

Kancelarka je rekla da zemlje u privrednom usponu "srednjoročno" mogu da zahtevaju da njihovi predstavnici dođu na čelo MMF-a ili Svetske banke.

Mediji prenose da je više zemalja koje se ubrzano ekonomski razvijaju zatražilo da budu u većoj meri uključene u izbor šefa MMF, na primer predstavnici Kine i Brazila.

Istovremeno se ukazuje da na zemlje članice G-7 grupe otpada 49 odsto svetskog privrednog dostignuća, na zemlje EU 25 odsto svetskog bruto društevnog proizvoda. Na drugoj strani, na takozvane zemlje BRIK grupe (Brazil, Rusija, Indija Kina) otpada 18 odsto svetskog BDP-a.

Nemačka štampa je ovih dana već spekulisala da se u Berlinu pominju imena, između ostalih, šefa Dojče banke Jozef Akerman. Prema saznanjima tablioda Bild, kao kandidati se pominju Tomas Mirov, direktor Ostevropa banke u Londonu i upravo Jozef Akerman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: