Falična uredba o zapošljavanju neće pasti

Fiskalni savet Srbije saopštio je još pre dva dana da uredba o podsticanju zapošljavanja nije u skladu s praksom dobre fiskalne i poreske politike, da ne može obezbediti povećanje budžetskih prihoda i da uvodi diskriminaciju između trenutno zaposlenih i novozaposlenih, ali u Vladi, izgleda, za to mnogo ne mare tako da se, čini se, nastavlja stara praksa da država samo formira razne savete, ali ih ne sluša. Ne treba valjada podsećati na to šta se dešava sa Svetom za borbu protiv korupcije...

Izvor: Dnevnik

Četvrtak, 19.05.2011.

10:48

Default images

Na diskriminatorske elemente sporne uredbe o podsticanju zapošljavanja još pre njenog usvajanja upozorio je potredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević, ali ni njega ni privrednike, a izgleda ni Fiskalni savet, niko nije čuo kako treba.

U svakom slučaj,u Vlada Srbije je, da podsetimo, na sednici održanoj 12. maja, usvojila mere za podsticanje novog zapošljavanja, koje sadrže olakšice za poslodavce koji zaposle nove radnike ili one koji rade na crno prebace u legalne tokove.
U saopštenju Fiskalnog saveta se dalje navodi da je načelo dobre poreske politike predvidiv poreski sistem, zasnovan na opštim pravilima, koja ne bi trebalo (izuzev u veoma specifičnim okolnostima) da favorizuju niti diskriminišu pojedine poreske obveznike. Međutim, uredba o podsticanju zapošljavanja uvodi diskriminaciju između trenutno zaposlenih i novozaposlenih radnika, a uvodi i delimičnu diskriminaciju po osnovu starosti poreskih obveznika. Na taj način poslodavci u Srbiji će biti motivisani da iskoriste fiskalne pogodnosti za novozaposlene radnike na štetu trenutno zaposlenih.

Uredba potkopava predvidivost i kredibilitet poreskog sistema, što se može negativno odraziti na budžetske prihode u budućnosti, navedeno je u saopštenju koje je Fiskalni savet dostavio medijima. Naročito je problematično to što se ova uredba može shvatiti kao pomilovanje obveznika koji su, kršeći poreske zakone, poslovanje delimično ili u potpunosti obavljali u sivoj zoni. Otuda bi mogla podstaći izraženije nepoštovanje poreskih zakona u narednim godinama, čime bi bili ugroženi budući budžetski prihodi.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić ocenio je da uredba o podsticanju zapošljavanja neće imati negativan efekat na budžet.

"Ukoliko danas imate situaciju da određeni broj ljudi radi u sivoj ekonomiji, a s druge strane u narednom periodu zaposlite na primer 10.000 ljudi, neto efekat je da će budžet imati priliva", kazao je Ćirić.

On je rekao, reagujući na upozorenje Fiskalnog saveta da bi uredba mogla dovesti do marginalnog gubitka budžetskih prihoda u iznosu od oko milijarde dinara u 2011. godini, kazao da je ovo najbolji način koji je Vlada mogla u ovom trenutku da uradi.

"Mislim da zaista moramo probati i ova mera je jedan od načina da se kroz aktivne mere podstiče zapošljavanje", objasnio je ministar.

Po njegovim rečima, pre donošenja mere o podsticanju zapošljavanja održan je sastanak sa članovima Fiskalnog saveta gde je ona predstavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: