Za vanbračne partnere nema penzije

Vanbračni partneri u Srbiji mogu da provedu ceo život zajedno, ali ne mogu da naslede porodičnu penziju nakon smrti životnog saputnika.

Izvor: Press

Petak, 14.01.2011.

00:08

Default images

Nepravda prema ljudima koji vezu nisu ozvaničili kod matičara nije ispravljena ni u novom zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Porodična penzija zagarantovana je i bivšem supružniku, ali vanbračni partner ne može da je ostvari bez obzira na broj godina koje je proveo u zajednici.

Ana i Dragan B. iz Beograda žive zajedno 25 godina, ali se nikada nisu venčali. Ana je profesor u gimnaziji, a Dragan radi kao službenik u banci. Imaju dva odrasla sina.

"Pre nego što smo počeli da živimo zajedno, Dragan i ja smo se složili da papir nije garancija da ćemo ostati zajedno i biti srećni jedno pored drugog. Ne razumem kako je moguće da su vanbračni partneri izopšteni iz zakona kada su u pitanju porodične penzije", pita Ana B.

Stručnjaci koji su radili na novom penzijskom propisu upozoravaju da bi priznavanje penzija vanbračnim partnerima donelo nove izdatke i zloupotrebe.

"Iako vanbračni partneri po Porodičnom zakonu imaju prava i dužnosti supružnika, njihov status nikada nije bio izjednačen kada je reč o porodičnim penzijama. Razlog je što je postojanje ovih zajednica teško dokazivo. Uvođenje ovog prava značilo bi povećanje broja penzionera i povećanje troškova", kaže Radina Todović, državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku i šef Radne grupe za reformu penzija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: