Tender za PKB početkom iduće godine

Početkom iduće godine biće objavljen tender za prodaju PKB-a, najavio je ministar Slobodan Milosavljević.

Izvor: Beta

Utorak, 16.10.2007.

17:20

Default images

On je na Sedmom ekonomskom samitu Srbije rekao da bi privatizacija Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) mogla biti završena sredinom naredne godine. Milosavljević je naglasio da se očekuje da će biti veliko interesovanje za taj kombinat koji se nalazi na petnestak kilometara od Beograda i u vlasništvu ima 22 hiljada hektara zemljišta.

Postupak privatizacije Korporacije PKB pokrenut je maja prošle godine, a Agencija za privatizaciju je oktobra 2006. godine raspisala tender za izbor privatizacionog savetnika.

Pored inicijative da se taj poljoprivredni kombinat privatizuje tenderom postojala je i ideja da PKB bude pretvoren u javno preduzeće kojim bi gazdovao Beograd.

PKB bi trebalo da bude privatizovan "u paketu", odnosno u celosti sa svih svojih šest zavisnih preduzeća.

PKB ima 22 hiljade hektara obradive zemlje od čega je 17,5 hiljada hektara državna zemlja s tim što zemlja u vlasništvu države nije opterećena obavezom vraćanja bivšim vlasnicima.

Na polovini njiva PKB gaji šećernu repu, industrijsko bilje, povrće, kukuruz, suncokret i druge kulture koje su sirovine za prehrambenu i preradjivačku industriju.

Trenutno je u kombinatu zaposleno 2,7 hiljada radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: