"Eto, ne treba nam Rusija"

Nemačka može i predstojeću zimu da dočeka punih skladišta gasa i bez uvoza iz Rusije.

Izvor: DPA

Petak, 31.03.2023.

08:50

Foto: Profimedia

To je ocenio predsednik Savezne agencije za mrežne sisteme (BNA) Klaus Miler, prenosi dpa.

"Izlazimo iz zime sa relativno punim rezervoarima i to nam olakšava da skladišta tokom leta dopunimo i bez ruskog gasa", rekao je Miler pred godišnji presek stanja zaliha 31. marta.

Skladišta amortizuju oscilacije u potrošnji gasa, poput nekakve tampon-zone na tržištu. Skladišta su napunjena do punog kapaciteta 14. novembra.

Sada su, prema poslednjim podacima, na oko dve trećine, uprkos letošnjem strahovanju da predstoji ozbiljna kriza zbog ruskog zavrtanja slavine gasovoda krajem avgusta.

"Pred sledeću zimu ponovo moramo da imamno puna skladišta", rekao je Miler. "Ako zima bude znatno hladnija, trebaće nam i znatno više gasa".

Prošlogodišnje punjenje skladišta Miler je ocenio kao "veliki uspeh". "Puna skladišta, blage temperature i uštede pomogle su da dobro prebrodimo zimu".

Mada ceni da Nemačka svakako može da se pripremi, Miler poziva i na oprez: "Dobra priprema i dalje podrazumeva štednju gasa".

Nemačka je u međuvremenu pojačala uvoz iz drugih izvora, a ubrzano razvija i terminale za prijem tečnog prirodnog gasa.

Pročitajte više:

"Zbogom Rusi, snašli smo se"

Gotovo je, zavrnuli slavinu: "Žao nam je što je došlo do ovoga"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: