Šta su ugrađeni kvarovi i kome potrošači da se žale? VIDEO

Drži vodu dok majstori odu – ova izreka odavno je sinonim i za garancije.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2023.

10:40

Šta su ugrađeni kvarovi i kome potrošači da se žale? VIDEO
Ilustracija: Depositphotos/starush

Mnogi su se susretali sa tim da čim istekne garancija na belu tehniku, dođe i do kvara.

Evropski parlament odlučio je da to spreči.

Izglasali su direktivu o zabrani ugrađenih kvarova. Svi se sada pitaju – kada su to bili dozvoljeni ugrađeni kvarovi i šta su ugrađeni kvarovi? Kome potrošači mogu da se žale i da li je majstor taj koji treba da da dokaz i kaže – ovo ste neispravno i kupili?

"Kad sam pre 15 godina hteo da kupim TV sa ravnim ekranom, otišao sam kod prijatelja servisera, a on me je odveo u magacin i pokazao mi tridesetak neupotrebljivih televizora koji su imali određeni broj radnih sati nakon čega bi se kvarili", objašnjava Boško Zrnić, električar, dodavši da on na primer ne može da nađe štampanu ploču pomoću koje bi se mogla popraviti određena veš-mašina.

On predlaže da kupci terete prodavca robe jer se teško dolazi do proizvođača.

"Imali smo neka istraživanja i kod naših potrošača vlada mišljenje da su proizvodi kod nas lošijeg kvaliteta nego u zapadnoj Evropi, ali i potrošači u Hrvatskoj tako misle, što su i pokazala neka istraživanja. Ako je tako u delu EU, možete da zamislite šta završava kod nas", kaže za TV Prva Dejan Gavrilović iz Udruženja građana Efektiva.

"Postoje dokazi za određene proizvode gde je utvrđeno da poseduju komponente koje služe za to da se uređaj pokvari nakon isteka garancije kako bi potrošač bio primoran da kupi novi, što proizvođačima obezbeđuje stalnu tražnju", kaže Gavrilović.

On objašnjava da formalno potrošač nije oštećen ako uređaj "izgura" do kraja garancije.

Opširnije u video-prilogu TV Prva:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: