Pica poskupela u EU 16 odsto, najviše kod naših komšija

Cena pice i francuske pite kiš u Evropskoj uniji porasla je u decembru za 16 odsto u odnosu na godinu dana ranije, saopštio je danas Evrostat.

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2023.

17:08

Pica poskupela u EU 16 odsto, najviše kod naših komšija
Ilustracija: Depositphotos/Nitrub

Dok se ljubitelji hrane u SAD pripremaju za proslavu nacionalnog Dana pice 9. februara, potrošači u EU će morati da izvade iz svojih džepova više novca da bi uživali u parčetu najpoznatije italijanske brze hrane, preneo je Rojters.

Poskupljenje pice je variralo širom zemalja EU, pri čemu je Mađarska na vrhu liste Evrostata sa 46 odsto godišnjeg rasta cena, a slede Litvanija i Bugarska sa 39 procenata.

Najmanja poskupljenja pice i kiša, prema Evrostatovom novom indikatoru, zabeležena su u Luksemburgu sedam odsto, Italiji 10 procenata i Francuskoj 13 odsto.

Ukupna inflacija u zoni evra porasla je u decembru za 9,2 odsto na godišnjem nivou, uz povećanje cene hrane, alkohola i duvana za 13,8 procenata, izvestila je agencija prošlog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: