Nemačka može da otpiše nuklearke?

Nemačkoj nije potrebna struja iz tri nuklearne elektrane čije je gašenje odložila zbog energetske krize, rekao je direktor koncerna RWE Markus Kreber.

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2023.

13:42

Nemačka može da otpiše nuklearke?
EPA-EFE/RONALD WITTEK

"Taj kapacitet proizvodnje nešto više od četiri gigavata ... ne čini nikakvu razliku u evropskom elektroenergetskom sistemu", rekao je Kreber za nedeljnik "Cajt" (Die Zeit), prenosi dpa.

Političari su odlučili da te elektrane budu ugašene sredinom aprila "i mi to sada pripremamo", dodao je Kreber.

Nemačka vlada je produžila radni vek elektrana za tri i po meseca zbog neizvesnog snabdevanja gasom i mogućeg energetskog deficita - koji je ipak izostao.

Kreber je, međutim, naglasio da za stabilno snabdevanje Nemačka mora brzo da izgradi još gasnih elektrana.

"One u budućnosti treba da uskoče kao zamena kada nema sunca ili vetra", objasnio je šef RWE.

"Ako ne izgradimo gasne elektrane, u takvim situacijama ubuduće može biti deficita struje. To, ili da u rezervi držimo termoelektrane na ugalj - a ne želimo i jedno i drugo", dodao je Kreber.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: