Sistem van snage: Hrvati, sačekajte kraj januara

Šime Erlić je izjavio da će sistem fondova EU, koji je zbog prebacivanja na evro trenutno van snage, biti ponovo otvoren od kraja januara.

Izvor: B92

Subota, 21.01.2023.

14:45

Sistem van snage: Hrvati, sačekajte kraj januara
Foto: shutterstock, OlegRi

Hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Šime Erlić je rekao da se u petak sastao sa čelnicima Finansijske agencije (FINA) koji su mu, kako je naveo, garantovali da će sistem raditi najnormalije od kraja januara, kao i da informatičari daju sve od sebe da otklone probleme i sistem bude funkcionalan, prenela je Hina.

Ministar je naglasio da se svi projekti normalno i regularno sprovode.

"Iako je sistem van snage dok se ne prebaci na evro, to ne znači da svi projekti i sva plaćanja ne mogu ići jer smo to omogućili", rekao je Erić.

Dodao je da je za sve korisnike koji treba da unesu u sistem izveštaje, produžen rok od mesec dana i da niko neće biti oštećen. Odgovarajući na pitanje novinara, Erlić je odgovorio da ne misli da je bilo ko kriv za tu situaciju. Objasnio je da je Ministarstvo krajem prošle godine dobilo informaciju da mora da se napravi konverzija, ali da Fina ima brojne sisteme koje je trebalo da servisira krajem prošle godine.

"U komunikaciji Ministarstva i informatičkog tima Fine dogovoreno je da sistem EU fondova na red dođe u januaru. To nije problem za korisnike jer neće biti kašnjenja, budući da su plaćanja omogućena", rekao je Erić.

Za prozivke na račun bivše ministarke Nataše Tramišak da je ostavila nered u Ministarstvu rekao je kako ne misli da je to nekakav nered.

"To je situacija koju samo treba razrešiti. Kompleksna je situacija s informatičkim sistemima koja se vuče još od prestanka ugovora. Bilo je potrebno pronaći novi način za održavanje i to se rešava", naveo je ministar.

Dodao je da je na njemu sada kao novom ministru "da okupi tim Ministarstva i Fine, da to stavimo na noge i da to funkcioniše". Za objavu bivše ministarke Tramišak o prvim pretnjama koje se ostvaruju i provlačenju kroz blato, rekao je da niko iz Ministarstva to ne radi i da je situacija tu malo "naduvana" s te strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: