Potpisano: Rumunija i Azerbejdžan imaju plan

Rumunski državni proizvođač gasa Romgas izjavio je da planira da razvije projekat tečnog prirodnog gasa u Crnom moru.

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2022.

15:32

Potpisano: Rumunija i Azerbejdžan imaju plan
Foto: MAXSHOT.PL / Shutterstock.com

Projekat bi bio razvijen zajedno sa azerbejdžanskom državnom energetskom kompanijom SOCAR, prenosi Rojters.

Dve kompanije su potpisale memorandum o razumevanju u glavnom gradu Bukureštu i dogovorile da urade studiju izvodljivosti za takav projekat, koji bi uključivao LNG fabriku, postrojenje za regasifikaciju i druge objekte potrebne za transport gasa iz Kaspijskog mora.

U septembru su operateri gasnih mreža Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke predložili otpremu dodatnih količina prirodnog gasa u Evropu koje je Azerbejdžan obećao.

Za razliku od drugih zemalja, članica Evropske unije Rumunija se manje oslanja na ruski gas.

Nešto manje od 90% potrebnog gasa proizvodi lokalno preko državnog proizvođača Romgas, naftne i gasne grupe OMV Petrom i Black Sea Oil & Gas (BSOG). Njena skladišta prirodnog gasa su takođe popunjena iznad ciljanih 80% kapaciteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: