Česte povrede na radu

U novembru na radnim mestima poginulo sedam radnika.

Izvor: B92

Nedelja, 26.11.2006.

10:08

Default images

Zakon o osiguranju od povreda na radu, kako kažu u Ministarstvu rada, nije ni u fazi izrade. Dok ta oblast ne bude zakonski regulisana, povređenim radnicima povremeno se nude različite vrste nadoknada.

Dugogodišnji radnik Instituta Vinča Dragiša Lukića, tako je, posle pada u bazen s radioaktivnin otpadom, na poklon dobio nov mobilni telefon i 3.000 dinara.

Za prošlogodišnju nesreću Dragiša Lukić iz Umke krivi dotrajalu drvenu fosna postavljena preko bazena. "I danas je bazen otvoren, stavili su neku ogradicu, ali se tu i dalje radi i mislim da neko neće imati sreće kao ja", kaže Lukić.

Pored cezijuma, lekari su u Lukićevom organizmu našli mnogo opasniji americijum, od pre 10 godina, a od njega mu preti opasnost od malignih oboljenja i genetskih poremećaja. Na korišćenje od firme dobio je mobilni telefon, a od osiguravajućeg društva nadoknadu od 3.000 dinara. Novo rukovodstvo, na čelu Instituta Vinča od 1. oktobra, kako je potvrđeno, dosta je uradilo na unapređenju sistema za zaštitu od zračenja. Od skoro, pored kolektivnog osiguranja, radnici su i dodatno zaštićeni.

Pomoćnik direktora Instituta Vinča Milan Orlić kaže da je ovih dana potpisano i dopunsko osiguranje za rad pod posebnim uslovima, što uključuje povrede. "Kada je reč o opštem osiguranju, imali smo ga i ranije, a to dopunsko od skora, moguće je da je moglo ranije, ne znam zašto se čekalo", objašnjava on.

Još se ne zna kada će biti gotov predlog zakona koji bi poslodavca obavezao da osigura radnike i da im i bez sudske odluke isplati štetu. Pre donošenja zakona, kažu u Ministarstvu rada, bilo je potrebno usvojiti veliki broj propisa.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić-Trefalt kaže da je volje bilo, ali da se nisu stekli uslovi. "Nadamo se da će radna verzija biti gotova u prvoj polovini godine i predstavljena javnosti", kaže ona .

Prema podacima Inspekcije rada, od početka godine poginulo je 47, a povređena su 792 radnika. Poslednji smrtni slučaj zabeležen je ove nedelje u pančevačkoj Rafineriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: