Arapi testiraju Malog Miloša; zainteresovani da ga kupe

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) postoji interesovanje za besposadnu borbenu platformu Mali Miloš koja je proizvod kompanije Jugoimport SDPR.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.02.2022.

12:18

Arapi testiraju Malog Miloša; zainteresovani da ga kupe
Ilustracija: Ministarstvo odbrane

To je izjavio pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Miloradović predvodi delegaciju Ministarstva odbrane koja učestvuje na sajmu besposadnih robotizovanih platformi "UMEKS 2022" u glavnom gradu UAE Abu Dabiju.

"On je već neko vreme od interesa ovdašnjim oružanima snagama i vozilo je trebalo da bude predstavljeno na sajmu, a onda su donete odluke da, umesto da bude na sajmu, direktno dođe na testiranje, tako da je to po našem mišljenju bolje, pošto je testiranje za potrebe korisnika korak više ka ostvarenju komercijalnih rezultata", rekao je Miloradović.

Naglasio je da je Srbija napravila značajne korake u razvoju, proizvodnji i opremanju besposadnih platformi, pre svega domaće potrebe i napravila značajne korake u razvoju bespilotnih letelica u saradnji sa stranim tehnološkim partnerima.

Velika borbena efikasnost "Malog Miloša" FOTO

"Pošto je to oblast naoružanja koja će dominirati u neposrednoj budućnosti i u vojnim tehnologijama i rezultiraće promenom organizacije oružanih, pa i kod nas, mi nemamo namere da zaostajemo u tim naporima", rekao je Miloradović.

On je naglasio da je Ministrastvo već opremilo naše vazduhoplovstvo određenim brojem borbenih bespilotnih letelica.

"Završen je zajednički razvoj sa partnerom iz Kine našeg borbene besposadne letelice Pegaz i to sa uspešnim gađanjem u dnevnim i noćnim uslovima vođenim raketama na dometima preko pet kilometara. Očekuje se posle ove faze potvrde kod nas i posle integracije sa našim zemaljskim sistemima da se počne serijska proiuzvodnja tog vazduhoplova najverovatnije u fabrici 'Utva'", najavio je Miloradović.

Dodao je da je već u serijskoj proizvodnji naš besposadni mali izviđački vazduhoplov Vrabac.

Miloradović je ocenio da je, što se tiče zemaljskih besposadnih platformi, naša namenska indsutrija verovatno ispred nekih visokorazvijenih zemalja.

"O čemu svedoči činjenica da smo u oružane snage već uvrstili robotizovano vozilo Mali Miloš u dve varijante, kao logističko i vozilo naoružano mitraljezom bacačem granata i protivoklopnim raketama sa sitemima za upravljanjem vatrom u dnevnim i noćnim uslovima, koji već značajno unapređuje dejstvo naših specijalnih jedinica", naglasio je Miloradović.

Podsetio je da je na više vežbi već demonstirana upotreba ove platforme i koordinacija dejstva specijalnih jedinica i takve prlatforme, što su rešenja na kojima se radi i u najrazvijenijim armijama.

"Očekujem da će do sredine ove godine da bude uvedena u naoružanje sledeća vezrija ove platforme sa dosta ozbiljnijim paketom naoružanja, većih borbenih mogućnosti. U svakom slučaju Srbija, MInistarstvo odbrane, odbrambena indusitrija i planeri u Generalštabu rade na toj tehnologiji budućnosti", istakao je Miloradović.

Ocenio je da u rešavanju takvih zadataka ima delova koji su preveliki zalogaj u ovom trenutku za našu obrambenu industriju i naše razvojne institute da bi mogli za kratko vreme sami da ih savladaju.

Iz srpske fabrike stiglo novo robotizovano borbeno vozilo

"Zato nam trebaju partneri, tehnološki što razvijeniji koji će nam pomoći što tehnološki, što finasijskim sredstvima da se ti značajni napori savladaju", ocenio je Miloradović.

On je na čelu delegacije Ministarstva odbrane koja učestvuje na sajmu besposadnih robotizovanih platformi i tehnologija "UMEKS 2022" koji se održava u Abu Dabiju.

Tokom jučerašnjeg sajamskog dana komapnija Jugoimport SDPR je sa kompanijom "EDGE" iz Emirata potpisala ugovor o dvogodišnjoj isporuci municije koju proizvodi valjevski "Krušik" armiji UAE.

MIloradović je rekao da postoji namera dveju strana da ovaj posao preraste u višegodišnju saradnju dveju zemalja koja bi bila proširena na zajedičku proizvodnju i razvoj uz uključivanje i drugih fabrika naše namenska industrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: