"Jeftino iz Kine" za Hrvate više neće biti tako jeftino

U Hrvatskoj se 1. jula ukida oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrednosti, do 160 kuna (22 evra), iz trećih zemalja.

Izvor: Index

Utorak, 18.05.2021.

16:43

Ilustracija: Michael Nivelet/Shutterstock

Tako će hrvatski građani koji putem interneta kupuju robu, na primer, iz Kine, SAD-a ili Velike Britanije za sve male pošiljke, navedene vrednosti, od početka jula plaćati PDV po stopi od 25 posto.

Tamošnja Porezna uprava je danas na svojim internet stranicama objavila pojašnjenja posebnih postupaka oporezivanja za usluge i prodaju dobara na daljinu, a u skladu s izmenama Zakona o PDV-u. Naime, države članice Evropske unije imaju obvezu uskladiti svoje nacionalno zakonodavstvo na području PDV-a s odredbama direktive Veća (EU) 2017/2455 i direktive Veća (EU) 2019/1995, koje se primenjuju od 1. jula ove godine, piše Indeks.

Poreznici pritom u objavi detaljnije objašnjavaju nekoliko posebnih postupaka oporezivanja koje su propisane Zakonom o PDV-u - posebni postupak oporezivanja za usluge koje obavljaju porezni obveznici bez sedišta unutar Evropske unije; posebni postupak oporezivanja za prodaju dobara na daljinu unutar EU, za isporuke dobara unutar države članice koje obavljaju elektronska poslovanja koja omogućuju te isporuke i za usluge koje isporučuju porezni obveznici sa sedištem unutar EU, ali bez sedišta u državi članici potrošnje; posebni postupak oporezivanja za prodaju dobara na daljinu uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja; te posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a na uvoz.

Kako će se naplaćivati PDV?

U poslednje vreme najviše je zanimanja javnosti izazvao upravo posebni postupak oporezivanja za prodaju dobara na daljinu uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja, odnosno posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a na uvoz. Reč je pritom o prodaji na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja koja se odnose na krajnje, pojedinačne kupce, a ne odnosi se na isporuke poreznim obveznicima (pravne i fizičke osobe) upisanim u registar obveznika PDV-a te male porezne obveznike koji su prešli prag sticanja i slično.

Naime, građani sada prilikom preuzimanja takozvanih pošiljki male vrednosti (do 22 evra, odnosno 160 kuna) koje se internetom kupe na prime iz Kine ili neke druge zemlje koja nije članica Evropske unije ne plaćaju PDV. No, od 1. jula će se i na te pošiljke koje dolaze iz trećih zemalja ili trećih područja plaćati PDV po stopi od 25 posto, ali je kod postupaka razlika hoće li im PDV već biti obračunat u cenu ili će ga platiti prilikom preuzimanja pošti ili kurirskoj službi.

Tako će se od početka jula za takve pošiljke moći primenjivati posebni postupak - IOSS (eng. Import One Stop Shop), koji obuhvaća samo dobra u pošiljkama čija unutrašnja vrednost nije veća od 1.135 kuna (151 evro), osim dobara koja podležu trošarinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: