Mišlenova zvezdica donosi Srbiji i veći broj turista

Mišlenov vodič će u decembru obelodaniti svoju prvu selekciju posvećenu beogradskoj gastronomskoj sceni.

Izvor: B92

Nedelja, 18.10.2020.

11:53

Mišlenova zvezdica donosi Srbiji i veći broj turista
Foto: Depositphotos, zhukovsky

Iz Poslovnog udruženja hotelijera i restorana Srbije (HORES) kažu da je to dobra vest za Srbiju, jer utiče na poboljšanje kvaliteta usluga, kao i na povećanje broja turista.

Komentarišući najavu da će Srbija uskoro dobiti prvi restoran sa oznakom Mišlenove zvezdice, direktor HORES-a Georgi Genov rekao je za Tanjug da možemo biti veoma zadovoljni i da bi to značilo da će gostima sa većim platežnim mogućnostima biti povećan kvalitet ponude.

Kompanija Mišlen ima najveće standarde u gastronomiji, a dodeljuje jednu do tri zvezdice restoranima koji imaju najkvalitetniju hranu. Mišlenovi inspektori su poslednjih godinu dana anonimno obilazili restorane u Srbiji, probali hranu, degustirali…

Kako je objasnio Genov, prvenstveno se ocenjuje kvalitet hrane, dok kuvar koji je pripremao postaje nosilac Mišlenove zvezde tog restorana. Napominje da veliki broj turista-hedonista dolazi u našu zemlju da proba hranu koja je kvalitetna.

Genov kaže da je istraživanje koje su radili pokazalo da je gostima restorana na prvom mestu gostoljubivost, a na drugom mestu gastronomske usluge i hrana.

Genov napominje da u Srbiji ima dosta restorana koji svojim gostima nude kvalitetnu hranu i uslugu.

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je ranije da će 14. decembra biti poznato koji će restorani u Srbiji dobiti Mišlenove zvezdice i koliko. On je precizirao da će se tada znati rezultati inspekcija i kontrola koje sprovode Mišlenovi inspektori, a očekuju se dodatne anonimne inspekcije.

Ljajić je na konferenciji za novinare rekao da primeri iz regiona, na primer Hrvatske, pokazuju da restoranima koji su dobili jednu Mišlenovu zvezdicu promet porastao za čak 25 odsto naredne godine. Naveo je da je činjenica da će Srbija postati deo Mišlenovih destinacija važno za njeno pozicioniranje na mapi turističkih destinacija i sa stanovišta turističkog prometa jer, objašnjava, to mnogo znači za privlačenje visoko platežnih turista.

"Ukrštanjem grčkog, turskog, mađarskog, kao i balkanskog nasleđa, glavni grad Srbije "zaveo" je inspektore Mišlenovog vodiča svojim brojnim gastronomskim adutima", naveo je Mišlen.

Iz ove kompanije navode i da Beograd sa svojom novom dinamikom i gastronomijom koja zauzima centralno mesto, nudi posebno topla i plemenita iskustva ugostiteljske delatnosti, "tako da jedva čekaju da ih otkriju ljubiteljima dobrog zalogaja".

Mišlen ističe da će imati zadovoljstvo da otkrije beogradsku selekciju u decembru, kao i da će ona biti sačinjena u skladu sa istorijskom metodom anonimnih i nezavisnih inspektora Mišlenovog vodiča.

Beograd se pridružuje grupi od tridesetak kulinarskih destinacija koje se nalaze u Mišlenovom vodiču, u poslednje vreme obogaćenom i selekcijama posvećenim Sloveniji i Kaliforniji.

Sa glavnim sedištem u Klermonferanu, Mišlen je prisutan u 170 zemalja, zapošljava više od 125.000 ljudi i raspolaže sa 67 fabrika pneumatika. Isto tako, Mišlen predlaže usluge koje će učiniti da jedinstveni momenti, doživljeni u toku putovanja i obilazaka, ostanu u trajnoj uspomeni kod njegovih klijenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: