E-trgovina raste i nakon krize: Najviše se kupuju računari, namirnice, odeća...

Elektronska trgovina u Srbiji udvostručena je tokom vanrednog stanja, u odnosu na vreme pre pandemije kovida 19.

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2020.

14:48

E-trgovina raste i nakon krize: Najviše se kupuju računari, namirnice, odeća...
Foto: Depositphotos, AllaSerebrina

Rast kupovine i prodaje preko interneta očekuje se i u narednom periodu, pokazalo je istraživanje Privredne komore Srbije (PKS).

U martu i aprilu, osim namirnica, najviše su se onlajn kupovali računari i računarska oprema, mali kućni aparati, odeća, obuća.

Analiza PКS ukazuje da je prodaja namirnica u tom periodu povećana deset puta u odnosu na prosečni mesečni promet pre pandemije.

Veliki trgovinski lanci su aktivirali i ojačali svoje onlajn prodavnice i sopstvene dostavne službe zbog zahtevanih visokih standarda za transport prehrambenih proizvoda, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Tako je, na primer, u Merkatoru S, osim znatnog rasta onlajn prodaje namirnica, promenjena i starosna struktura kupaca pa su skoro sve generacije kupovale preko interneta.

Taj trgovinski lanac proširio je uslugu Click and Collect u 17 gradova i na 24 lokacije i koristio specijalizovana vozila za prevoz robe.

Кompanija Doncafe (Strauss Adriatic) formirala je onlajn platformu "Кafa kod kuće", prosečan dnevni broj porudžbina bio je između 80 i 100, dok se pazario najmanje po kilogram kafe.

Кompanija je angažovala na poslovima dostave radnike koji, zbog vanrednog stanja, nisu mogli da redovno obavljaju svoj posao i time zadržala zaposlene.

Trgovci tehničkom robom, po rečima Čadeža, značajno su nadomestili pad klasične prodaje i gubitak zbog zatvorenih radnji i tržnih centara najviše zahvaljujući velikim nabavkama računara koje su kompanije kupovale kako bi zaposlene opremile za rad od kuće.

U Tehnomaniji je na onlajn platformi u martu 2020. godine registrovano oko 100.000 novih korisnika, dok je prodaja povećana za 50 procenata.

Najviše su se kupovali laptopovi, veb-kamere, monitori, štampači, skeneri, kuhinjski uređaji, posebno pekači za hleb, mašinice za šišanje, depilatori, fenovi, konzole i video-igre, prečišćivači vazduha, frižideri i zamrzivači, navodi PKS.

I trgovac sportskom opremom Sportvision, tokom krize, preko interneta prodao je robu vrednu više od 40 miliona evra u devet zemlja u kojima posluje - Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, Bugarskoj i Rumuniji, a onlajn prodaja se povećala čak za 200 odsto.

Mali trgovci i proizvođači brzo su reagovali i iskoristili mogućnost da besplatno ili uz minimalnu naknadu izađu na platforme koje su IT kompanije specijalizovane za e -trgovinu, za njih posebno kreirale, istakao je Čadež.

Кompanije Wireless Media i Shopen razvile su onlajn platforme za transformaciju preduzeća sa tradicionalnih kanala prodaje ka onlajn trgovini.

Obe platforme su zabeležile trocifreni rast korisnika, a platforma Shopen nudi besplatnu registraciju i prijavu e-prodavnice.

Dijaspora šop je zabeležio rast prodaje oko 100 odsto u poređenju sa mesecima pre pandemije kovida 19, a pojedini dani beleže povećanje i za 300 procenata.

Najviše su se tražili prehrambeni proizvodi, a prosečna potrošačka korpa u onlajn prodaji činila je 56 artikala.

I ugostiteljski objekti, po rečima predsednika PКS, prilagodili su se krizi uvodeći dostavu hrane kako bi zadržali radnike i omogućili klijentima neometano korišćenje njihovih usluga.

Prema podacima PКS prikupljenim od dostavljača hrane, ove kompanije imale su veliki rast broja porudžbina, u aprilu čak 109 odsto više nego u martu.

Istraživanja inostranih eksperata pokazala su da bi e-trgovina u Srbiji do kraja godine trebalo da ima 3,3 miliona korisnika i generiše prihod od oko 370 miliona evra, navodi PKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: