Brodnjak o preuzimanju Komercijalne banke za B92.net: "Potrebno izgraditi regionalne šampione "

Blaž Brodnjak, predsedik upravnog odbora NLB banke je za b92.net rekao da veruje u moć inicijative Mini šengen i povezivanja regiona.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2020.

21:20

Brodnjak o preuzimanju Komercijalne banke za B92.net:
Foto: B92.net, D. Balšiæ

Kako je Brodnjak rekao za naš portal, sva tržišta regiona su mala i zato im je potrebno jedno veliko domaće tržište.

Kako kaže, zemlje regiona zavisne su od izvoza u velikoj meri, a udruživanje snaga stvorilo bi kritičnu masu što bi pomoglo da zemlje kao pojedinci robusnije izađu na spoljnje tržište.

Kaže da je povezivanje dobra ideja i zbog toga što se "dobro poznajemo, imamo isti mentalitet, pričamo slične jezike i imamo zajedničku istoriju".

Brodnjak dodaje da i Slovenija, u nekim oblastima jača, ekonomski može mnogo da nauči od Srbije, kao i ostali jedni od drugih u regionu.

"Srbija ima ogroman potencijal za proizvodnju biološke hrane i može da hrani čitavu Evropu i svet i postoji dosta neiskorišćene zemlje", rekao je i dodao je da je Beograd oduvek bio regionalni centar, još od rimskog doba jer je sva roba prolazila kroz srpsku prestonicu.

Kao još jednu prednost Srbije napominje činjenicu da tu žive izuzetno školovani ljudi i posebno ističe sjajne rezultate u sportu, nauci i drugim oblastima.

Kaže da je uvek zadovoljan kada sa ljudima u Srbiji razgovara o biznisu jer imaju dosta kvaliteta i dodaje da, uz udruživanje, možemo da budemo globalni šampioni u biznisu.

"Treba tražiti puteve za stvaranje velikih domaćih tržišta i dok zemlje regiona koje nisu u EU ne uđu u uniju, a Mini šengen je jedna od tih ideja", rekao je Brodnjak i dodao da bi Hrvatska i Slovenija trebalo da zauzmu jasan stav oko inicijative Mini šengen.

"Ako mogu skandinavci, možemo i mi", kaže Brodnjak za B92.net

"Udruživanjem bi dobili veće tržište, veći broj potrošača i pomoglo bi ljudima u želji da ostanu na ovim prostorima", rekao je i dodao da zajedno možemo da stvaramo čuda.

Brodnjak kaže, komentarišući, između ostalog, i nedavno preuzimanje Komercijalne banke od strane NLB banke, da veruje da je potrebno izgraditi regionalne šampione.

Kako kaže, kada bude završena tranksakcija nakon pribavljanja svih saglasnosti regionalnih organa, nastaće međunarodna bankarska grupacija koja će biti sistemski značajna za region.

NLB je, kako kaže, jedina banka koja deluje na svim tržištima Zapadnog balkana iz nekadašnje zajedničke zemlje i Slovenije.

"Kad se jednom dogovore političari ući ćemo i na albansko i hrvatsko tržište i pokriti ceo region", kaže Brodnjak i dodaje da su oni bankarska grupacija koja ima mozak i srce, to jest imaju želju da se brinu o kvalitetu života.

"Kao jedan od regionalnih šampiona želimo da gradimo druge regionalne šampione i ostvarimo viziju i perspektive za mlade ljude da će imati kvalitetna radna mesta i da će moći da se razvijaju sa privredom, kao i da požele da ostanu ovde i bolje žive", zaključuje Brodnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: