Nedimović: Meso je bezbedno, kompanije treba da se prilagode pravilima VIDEO

Rusija je suspendovala uvoz mesa iz Srbije na 60 dana i to nije prvi put da se iz Rusije vraćaju proizvodi koji ne zadovoljavaju sanitarne propise te zemlje.

Izvor: B92

Nedelja, 02.06.2019.

09:45

Nedimović: Meso je bezbedno, kompanije treba da se prilagode pravilima VIDEO
FOTO: Prva TV

Ovog puta je u pitanju meso Carneksa, Big Bula, Matijevića i Zlatiborca kod kojih je u aprilu boravila fitosanitarna inspekcija iz Rusije. Kakvi su to tehničko-tehnološki nedostaci koji se moraju otkloniti u roku od 60 dana i da li mi kupujemo te iste proizvode?

Na tu temu u jutarnjem program Jutro sa Natašom govorili su direktor "Zlatiborca" Dušan Knežević, direktor Carneksa Mohan Šresta i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Dušan Knežević, direktor Zlatiborca, kaže da njihovi kupci mogu da budu bezbrižni po bilo kom osnovu u vezi s proizvodima njihove kompanije:

"Ove mere usaglašavanja ni jednog trenutka se ne odnose na bilo kakva odstupanja u svojstvima proizvoda. Naši proizvodi su kvalitetni, biološki vredni, ispravni i oni se u ovom momentu prodaju na svim tržištima, gde mi izvozimo - na domaćem tržištu, a prodaju se i na tržištu Ruske federacije", rekao je Knežević.

Deo tih proizvoda je isti i prodaje se i kod nas i u Rusiji, a postoji deo proizvoda koji je prilagođen ruskom tržištu.

Mohar Šresta, direktor Carneksa, rekao je da suspenzija nije uvedena zbog proizvoda i njihovih karakteristika, nego zbog administrativno - tehničkih uslova.

"Na primer, svaki objekat mora da ispuni odgovarajuće uslove, naročito kada izvozite. Zemlja uvoznica traži od nekoga ko hoće da uveze u njihovu zemlju da ispuni odgovarajuće uslove. Mi smo 2009. godine za Rusku federaciju dobili dozvolu da je objekat odobren. Moguće da se neki pristup promenio. Mi smo dobili određene preporuke šta treba da usaglasimo. Radi se o određenim dokazivanjima da mi postupamo na određeni način", rekao je.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da četiri srpske kompanije kojima je privremeno zabranjen uvoz mesa i mesnih prerađevina u Rusiju moraju da se prilagode novim standardima, kao i da razlog suspenzije nije kvalitet naših proizvoda.

"Postoje neka pravila koja su promenjena poslednjih meseci, druga su promenjena pre godinu dana, sada je stvar pristupa implementaciji", naveo je ministar.

On je podsetio da Srbija ima još šest kompanija kojima je dozvoljen izvoz, i da nije tačno da je svima zabranjeno.

"Jedno su pravila za izvoz u Evropskoj uniji, Rusiji, Kini ili Turskoj, ove kompanije moraju da nauče da moraju da imaju procese unutar sebe koji zadovoljavaju pravila kupca", rekao je Nedimović.

Objasnio je da je meso ovih kompanije apsolutno bezbedno i da se ovde radi o administrativno tehničkim uslovima, koje ima svaka država.

"Izveštaj Uprave za veterinu biće poslat u narednih sedam osam dana u Rusiju, i ja se nadam da ćemo do posete ruskog ministra poljoprivrede raščistiti ovu stvar", naveo je Nedimović.

Rekao je da navedene kompanije moraju da angažuju stručnjake kako bi se usaglasili sa pravilima u Rusiji, i dodao da je državi cilj da pomogne ljudima da što više izvezu.

Što se tiče slučaja neidentifikovanih životinja on je objasnio da se to desilo u jednoj klanici kompanije Matijević gde je postojao nedostatak ušnih markica na dva grla.

"Nije odgovor da su markice otpale, moramo biti pažljivi po tom pitanju", naveo je ministar.

Postoje različiti nivoi kvaliteta, podsetio je ministar, ali svaki proizvod mora da bude bezbedan.

"Rusi imaju neke propise i iz osamdesetih godina ali imaju i nove, i morate da poštujete sve te procedure ukoliko želite da izvozite", rekao je Nedimović.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: