Agrar u ekspozeu: "Mladi će ispuniti snove očeva"

Predstavljajući program buduće vlade, mandatar Aleksandar Vučić je rekao da će u poljoprivredi i ruralnom razvoju fokus biti na srednjim gazdinstvima.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 09.08.2016.

17:27

Agrar u ekspozeu:
Foto: Tanjug, ilustracija

Zatim će se voditi računa o unapređenju tehnologije, kao i primena standarda kod proizvoda za izvoz.

Imajući u vidu značaj poljoprivrede za nacionalnu ekonomiju u kojoj učestvuje sa 10 odsto u BDP-u, 21 odsto u izvozu i 20 odsto u radnoj snazi, uspešan odgovor ovim izazovima je imperativ, naveo je mandatar u ekspozeu.

Takvog odgovora, ukazao je, nije bilo u pravoj meri do danas.

"Da bismo postigli održiv razvoj u poljoprivredi, već sada moramo gledati u budućnost. Novim i odlučnim reformskim merama, budžetskom podrškom, snažnom ekonomskom politikom i trgovinom pokrenućemo poljoprivredu i aktivirati potencijale da hranimo svet", naveo je.

Srbija, kazao je, može biti ravnopravni akter u globalnoj tržišnoj utakmici ako budemo imali bolju strategiju, ako budemo igrali kao tim i ako budemo brži i odlučniji u realizaciji naših ciljeva od drugih.

Najavio je da će nova politika biti realna i fleksibilna, fokusirana na efikasniju raspodelu poljoprivrednog budžeta i ohrabrivanju svih učesnika u poljoprivrednom sektoru da investiraju, tako što će obezbediti bespovratna sredstva u visini i do 60 odsto od vrednosti ukupne investicije.

"Mlade poljoprivrednike i područja manje pogodna za poljoprivrednu proizvodnju država će podržati većim procentom bespovratnih sredstava. Mladi poljoprivrednici će biti u prilici da ispune snove svojih očeva i zamene traktor i priključne mašine stare preko 20 godina, novim koje će država subvencionisati", rekao je mandatar.

Najavio je i da ce bespovratnim sredstvima biti izgrađeno hiljade „malih fabrika“ na selu.

Vlada će, kazao je, podržati ulaganja novih i modernizaciju postojećih objekata za držanje životinja na farmama, skladištenje, hlađenje, čišćenje, sušenje, zamrzavanje, klasiranje i pakovanje proizvoda, zaštićene prostore za proizvodnju sadnog materijala, voća, povrća, lekovitog bilja i cveća, podizanje novih višegodišnjih zasada i vinograda.

Takođe, vlada će podržati kupovinu novih poljoprivrednih vozila, mehanizacije i opreme, poboljšanje postojećih, kao i izgradnju i opremanje novih sistema za navodnjavanje.

"To je politika za koju se zalažemo, politika kojom će se poljoprivrednicima i njihovim porodicama dati prilika da žive dostojanstveno, od svog rada, a ne od milostinje", naveo je mandatar.

Dodao je da će u saradnji sa vodećim međunarodnim finansijskim institucijama, poput Svetske banke, Evropske banke za razvoj, Evropske investicione banke ili Nemačke razvojne banke, vlada će investicije u poljoprivredi podržati razvojem adekvatnih finansijskih instrumenata i povoljnih kredita kako bi se poljoprivrednicima i prerađivačima pomoglo da ulažu u svoju proizvodnju radi veće konkurentnosti i sprovođenju strukturnih prilagođavanja.

Vlada Srbije će, istakao je mandatar, posebno voditi računa da investicioni ciklus bude stimulativan i efikasan, oslobođen suvišnih birokratskih procedura koje ograničavaju i usporavaju realizaciju investicija u poljoprivredi.

Cilj ovih mera Vlade Srbije je da se se ukinu nepotrebne procedure, usaglase standardi bezbednosti hrane sa trgovinskim partnerima i proširi ponuda srpskih proizvoda na stranim tržištima, rekao je mandatar Vučić.

Istakao je i da će u skladu sa evropskim standardima, Vlada Srbije redefinisati ulogu Republičke direkcije za robne rezerve, omogućavajući joj da još efikasnije štiti poljoprivredne proizvođače i obezbedi stabilnost od tržišnih poremećaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: