Svet 0

14.05.2024.

8:18

Azijski tigar preuzima važnu luku

Indija je potpisala desetogodišnji ugovor sa Iranom o razvoju i upravljanju iranskom lukom Čabahar.

Izvor: Tanjug

Azijski tigar preuzima važnu luku
shutterstock, Aerial-motion

Podeli:

Ugovor je potpisan u cilju jačanja odnosa sa strateškom bliskoistočnom državom, saopšteno je iz kabineta premijera Indije Narendre Modija.

"Značaj luke Čabahar prevazilazi njenu ulogu kao pukog kanala između Indije i Irana. On služi kao vitalna trgovačka arterija koja povezuje Indiju sa Avganistanom i zemljama centralne Azije. Ova veza je otključala nove puteve za trgovinu i ojačala otpornost lanca snabdevanja širom regiona", rekao je indijski ministar pomorstva Sarbananda Sonoval nakon potpisivanja sporazuma u Teheranu, prenosi Rojters.

Dugoročni ugovor potpisan je između Indian Ports Global Limited (IPGL) i Lučke i pomorske organizacije Irana, saopštile su vlasti obe zemlje.

Prema sporazumu, IPGL će uložiti oko 120 miliona dolara, dok će biti dodatnih 250 miliona dolara u finansiranju, čime će vrednost ugovora dostići 370 miliona dolara, rekao je iranski ministar puteva i urbanog razvoja Mehrdad Bazrpaš.

IPGL je prvi put preuzeo operacije u luci krajem 2018. godine, a ukupno 2,5 miliona tona pšenice i 2.000 tona mahunarki isporučeno je iz Indije u Avganistan preko luke Čabahar, dodao je indijski zvaničnik.

Indija razvija luku u Čabaharu na iranskoj jugoistočnoj obali duž Omanskog zaliva za transport robe u Iran, Avganistan i zemlje centralne Azije, zaobilazeći luku Karači i Gvadar u svom rivalskom Pakistanu. Američke sankcije Iranu, međutim, usporile su razvoj luke, navodi agencija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: