Svet 12

05.04.2024.

18:02

Evo kako Mađari štite svoje tržište: Diskriminacija?

Evropska komisija razmatra pritužbu na mađarski porez za strane trgovce na malo.

Izvor: Tanjug

Evo kako Mađari štite svoje tržište: Diskriminacija?
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podeli:

EK navodi da će „obezbediti odgovarajuće praćenje” nakon što su austrijska vlada i austrijski lanac supermarketa Spar uložili prigovor na poresku politiku te zemlje.

Porezi na trgovce na malo u Mađarskoj rastu otkako je vlada najavila poseban porez 2020. godine, a poreska stopa sada iznosi do 4,5 odsto prihoda, rekao je generalni direktor Spara Austrija Hans Rajš u pismima EK 4, 11. i 20. marta, prenosi Rojters.

U pismima upućenim evropskoj komesarki za zaštitu konkurencije Margret Vestager, komesaru za unutrašnje tržište Tijeriju Bretonu i komesaru za ekonomiju Paolu Đentiloniju, Rajš je rekao da porez diskriminiše strane trgovce na malo u Mađarskoj i da je stoga u suprotnosti sa pravom EU.

"Prodavci na malo u stranom vlasništvu, uključujući SPAR u Mađarskoj suočavaju se sa najvišim poreskim razredom posebnog poreza. Nasuprot tome, konkurenti koji posluju u franšiznim lancima stalno imaju koristi od nižih poreskih stopa (0-1 odsto). Porez primorava strane trgovce na malo da posluju sa gubitkom jer su profitne marže u maloprodajnom sektoru niže od 4,5 odsto", rekao je Rajš.

Ministri privrede i inostranih poslova Austrije su 31. januara pisali predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, rekavši da poreska politika Mađarske nesrazmerno utiče na sposobnost stranih trgovaca na malo da posluju profitabilno u zemlji.

"Republika Mađarska sprovodi pristup koji je u suprotnosti sa ciljem unutrašnjeg tržišta, sa ozbiljnim negativnim posledicama po trgovce hranom iz drugih zemalja članica EU“, napisali su ministri u pismu koje je Rojters imao uvid.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: