Srbija 5

18.05.2024.

16:51

Ne mogu da postignu: Srpska fabrika ima pune ruke posla, i to iz jednog razloga

Jedna od najvećih vojnih fabrika u regionu, "Milan Blagojević - Namenska" AD Lučani, koja uspešno posluje punih 75 godina konstantno se razvija i napreduje.

Izvor: RINA

Ne mogu da postignu: Srpska fabrika ima pune ruke posla, i to iz jednog razloga
RINA

Podeli:

U planu su nova ulaganja koja će dodatno potvrditi lidersku poziciju ovog giganta u namenskoj industriji.

"Plan za naredni period jeste ulazak u treći investicioni ciklus. U ovom momentu značajno širimo svoje kapacitete i maksimalno radimo na tome, jer kakva su dešavanja u svetu, geopolitička potreba za našim proizvodima je ogromna i mi ne možemo ni blizu da ispunimo očekivanja kupaca. Zato ćemo proširiti svoje kapacitete i osvajati nove proizvode da bi bili još konkurentniji", kazao je za RINU Predrag Ilić, generalni direktor lučanske kompanije.

Prema njegovim rečima fabrika "MB-Namenska" će krenuti i sa proizvodnjom trofaznog baruta.

"Veoma je taj proizvod tražen i začajan, radi se o artiljerijskom sredstvu koje je veoma traženo i mi ćemo se potruditi da sa svojim proizvodom što pre izađemo na tržište", kazao je direktor i dodao da je realno očekivati da će to biti za tri godine.

On je podsetio da je u proteklih pet godina Vlada RS uložila 12 miliona evra, dok je fabrika sama uložila 37,4 miliona u objekte, opremu, mašine, bezbednost na radu. Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse, dr Nenad Miloradović istakao je da su se kroz istoriju mnoge stvari promenile ali nikada ideja snažne odbrane države. On je istakao da su dešavanjima u svetu ali i u okruženju naše zemlje, otklonjene sve dileme da li su potrebna ulaganja u namensku industriju i samu vojsku.

"Bilo je raznih i drugačijih mišljenja da li nam treba i kakva odmbrambena industrija, pa i vojska kao takva. Tih dilema više nema, a nažalost, dešavanja u svetu ali i u bližem okruženju potvrđuju tu misao i mi ćemo nastaviti tim putem. Jasno je da i Vlada Republike Srbije i predsednik već skoro desetak godina ogromne napore ulažu da odbrambena industrija bude na potrebnom nivou i možemo reći da ona jeste. Nažalost, realnost je takva da mi ne možemo da stanemo. Strahovito se ubrzava tehnološki napredak u ovoj oblasti i strahovito rastu i potencijali za ugrožavanje Republike Srbije. Mi moramo da napredujemo dalje i mi moramo da još brže osvajamo nove tehnologije i podržavamo sposobnosti vojske", kazao je pomoćnik ministra.

Miloradović je najavio nova, kapitalna ulaganja u odbrambenu industriju Srbije kako bi i ona ali i Vojska Srbije zadržali odgovarajući nivo sposobnosti.

"Što se tiče ulaganja, ukupna ulaganja u odmbrambeni deo industrije u ovom periodu koji sam pomenuo je nešto preko 500 miliona evra, a na ovu fabriku je potrošeno otprilike desetak odsto tog iznosa. Spremaju se nova ulaganja. To je prosto nužnost, spremaju se novi kapitalni potezi Vlade Republike Srbije, pre svega u tehnološkom jačanju naše industrije i držanju tog nivoa koji nosi odgovarajuću sposobnost Vojske Srbije", zaključio je Miloradović.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: