Šta sve može jedan preduzetnik za 1 dinar?

Od prvog maja u Srbiji je na snagu stupio zakon o efiskalizaciji.

Srbija

Izvor: B92.net

Petak, 06.05.2022.

12:39

Šta sve može jedan preduzetnik za 1 dinar?
Ilustracija: Shutterstock/Simon Kadula

Kako bi ispunili obaveze iz Zakona o elektronskoj fiskalizaciji, trgovci i ugostitelji mogu da nabave kase “dugmetare” koje će postati zastarele za šest meseci, često ne primaju platne kartice i često se kvare, a još češće se na isporuku dugo čeka i ne bude ih na lageru.

A isti ti trgovci i ugostitelji, kao i svi ostali preduzetnici koji su od 1. maja obuhvaćeni e-fiskalizacijom, mogu da nabave najbolje i najmodernije fiskalne uređaje po simboličnoj ceni od 1 dinara.

U želji da dodatno podrži proces elektronske fiskalizacije u Srbiji, kao i da preduzetnicima maksimalno olakša poslovanje, kompanija Telekom Srbija je preko svog mts-a spremila najpovoljniju ponudu svojim korisnicima, kako postojećim tako i novim.

Ova kompanija preduzetnicima, i to za svega 1 dinar, nudi uređaj koji funkcioniše po principu “all in one”, dakle u isto vreme obavlja funkciju i fiskalnog uređaja i POS terminala. Pritom, ne samo što je omogućen prihvat svih tipova platnih kartica, već korisnik može sam da odabere banku koju želi.

Takođe, sve ostalo u odnosu na stare prevaziđene “dugmetare” deluje kao „spejs šatl“. Korisniku je obezbeđen softver za fiskalizaciju, sim kartica sa 10 GB internet saobraćaja, instalacija fiskalnog uređaja na licu mesta, podrška 365 dana u godini, plus održavanje, servis i zamena uređaja. Dakle, bukvalno sve što ni u najluđim snovima ne postoji kod starih fiskalnih kasa.

Ugovorna obaveza traje 48 meseci, mesečna pretplata je 1.899 dinara, a fiskalni aparat ostaje u trajnom vlasništvu korisnika.

Svaki preduzetnik koji želi da bez problema startuje sa e-fiskalizacijom, da mu poslovne aktivnosti idu glatko i koji zaista neće morati da pita mušterije “keš ili kartica”, ima jednostavno rešenje: trk do najbliže poslovnice “mts” ili poziv na broj 0800 123 123, kao i na sajtu ove kompanije.

Rešen problem za e-fakture

Očekuje se da će kupci “dugmetara” imati ozbiljne probleme i sa elektronskim fakturisanjem, koje se za privatne firme delimično primenjuje od 1. maja, a od 1. januara 2023. postaje obavezno. Kod starih kasa dostupan je samo osnovni izveštaj o prodaji, i to na samoj kasi, a artikle mora da doda onaj ko je prodao softver. I to će sve dodatno da vam naplati.

S druge stane, “klaud” tehnologija kod modernih uređaja omogućava da s jednog mesta pratite rad svih kasa koje imate, da obavljate preglede, kontrole i izveštaje kakve hoćete ili da jednostavnim preuzimanjem “eksel” dokumenta sami proširujete listu artikala koje prodajete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: