Moj kvadrat

Petak, 13.10.2023.

07:54

Kirije sve skuplje

Podaci za treće tromeseče za tržište nekretnina u Nemačkoj pokazuju da jenjava pad cena. S druge strane, zakup stanova raste u velikim procentima naročito u Berlinu.

Izvor: Tportal

Kirije sve skuplje
Foto: shutterstock, elxeneize

Čini se da je oštrom padu cena nekretnina kraj. Barem tako susgerišu novi tromesečni podaci portala za nekretnine "ImmoScout24". Portal svaka tri meseca na osnovu oglasa procenjuje kupoprodajne cene te zakup stanova i kuća.

Potražnja za iznajmljenim životnim prostorom značajno je porasla, navodi "ImmoScout".

"Nemačka stambena kriza postaje sve gora. Potražnja za postojećim stanovima za iznajmljivanje nastavlja da raste i impresivno odražava veliki nedostatak pristupačnih stanova - posebno u većim gradovima", komentiše Gesa Crockford, direktorka portala "ImmoScout24".

U Kölnu i Minhenu potražnja za zakupom porasla je za 15 odsto u odnosu na drugi kvartal, a u Dizeldorfu za dvanaest odsto. Ipak, mereno brojem upita potencijalnih zakupaca po oglasu, Berlin ostaje na čelu.

Iako se rast najamnina u odnosu na prethodnu godinu donekle usporava, u poređenju s istom vrednošću u prethodnim kvartalima, i dalje je značajan.

Stanari koji imaju stanove u Nemačkoj moraju izdvojiti 5,1 odsto više za postojeće stanove nego prethodne godine, a 6,5 ​​odsto za nove zgrade. U pojedinim gradovima situacija je puno gora. Tu se ističe i Berlin: u glavnom gradu se postojeći stanovi nude za 12,6 odsto više novca nego pre godinu dana, a novogradnje čak za 19,1 odsto. Podaci se odnose na useljenje novih stanara.

U poređenju s prethodnim tromesečjem, porast stanarina u celoj Nemačkoj iznosi samo 0,9 odsto. Poređenja radi: u drugom tromesečju postojeće kirije porasle su za 2,5 odsto u odnosu na prvi kvartal. "ImmoScout" stoga govori o platou povećanja postojećih kirija.

Od trećeg tromesečja kupoprodajne cene stambenih nekretnina i dalje su značajno niže nego u istom kvartalu prethodne godine. Prema "ImmoScoutu", cena postojećih stanova širom Nemačke pala je za više od 4,6 odsto u poređenju s novim zgradama (-2,3 odsto). Isto važi i za kuće, a one su pod manjim cjenovnim pritiskom širom nemačkom tržišta. Postojeće kuće sada se prodaju za 2,3 odsto manje novca nego pre godinu dana, a cene za novosagrađene kuće gotovo su nepromenjene i imaju minus od 0,3 odsto.

Međutim pad cena ostaje oštar u pojedinim gradovima. "ImmoScout24" je identfikovao najveće padove cena u Kölnu. Za stanove je pad iznosio 8,7 posto, a za kuće čak 10,4 odsto u odnosu na treći kvartal 2022. godine.

Ali poređenje s prethodnom godinom i ovde prikriva kratkoročni trend u najmu: stanovi širom Nemačke već su poskupeli za 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal, a kuće za 0,2 odsto (i postojeće i novogradnje).

Samo u četvrtom kvartalu 2022. godine rapidno rastuće kamate, a time i puno skuplji krediti za nekretnine, značajno su snizili cene postojećih stanova na kvartalnom nivou, čak do 6,8 odsto u odnosu na treći kvartal 2022.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

21 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: