Kafana "Srbija”

I tako se polako kristališe, da kažem, mantra nove vlade: Žute hapsimo – narod častimo!

Ima onaj stari vic gde jedan pijanac pita drugog: – Znaš li onu kafanu gde daju ćevape i kriglu piva za petnaest dinara? –Ne – kaže drugi– a gde to ima? – Pa nema nigde – odgovara prvi – a jel’ da da je jeftino? Tako vam je u Srbiji sa lekovima.

Danica Popović, Politika
Podeli

Jeftiniji su nego bilo gde u regionu – samo ih nema. A jeftiniji su samo zato što u Ministarstvu zdravlja evro košta 99 dinara, ako verujete. Oni cene lekova obračunavaju tako što prosečnu cenu leka u Sloveniji, Hrvatskoj i Italiji (koja je, naravno, u evrima) pomnože sa 99 i dobiju tu domaću, maksimalnu cenu. Koja – šta – ne pokriva troškove, pa farmaceuti povlače lekove iz prometa.

I nije sad problem u pohlepnim farmaceutima. Tako je, da podsetim čitaoce, bilo još od Rimskog carstva: svaki put kad je suveren ograničavao cene ispod nivoa troškova, trgovci su povlačili robu i odlazili. Tako da se na lokalne trgovce ne treba ljutiti: kao i njihovi davni preci, oni će se vratiti čim se pravila igre promene.

Nije sad više tema ni prošla vlada koja je napravila takva pravila igre koja su dovela do nestašice lekova. Sad je tema – ko će zabraniti ovoj vladi da po nahođenju formira sopstveni, takoreći lični devizni kurs? Nova ministarka zdravlja će tu slabo biti od pomoći – ona, naime, čvrsto veruje da upravo vlada formira devizni kurs: "Vlada Srbije je jedina vlast koja može da menja kurs evra po kome se vrši obračun i kada to bude uradila, to će se dogoditi za sve proizvode, pa i za lekove”.

Nije tema, naravno, ni to – kako to da Slavica Đukić-Dejanović ne zna da devizni kurs ne menja vlada (već jedino i isključivo Narodna banka Srbije) nego je tema – kako to da ministarka zdravlja i bivša predsednica parlamenta baš toliko nije upućena u pravila igre definisana Ustavom i osnovnim zakonima ove zemlje?

Ali šta sad, narod voli pojeftinjenja. Najpre je objavljeno da će pojeftiniti sto šezdeset, pa trista, da bi nas u petak Tanjug i Beta obradovali vešću da pojeftinjuje čak 449 lekova! Gde to ima, pitao bi onaj naš pijanac sa početka teksta...

I što ti je konkurencija. Čim se narod zagrejao za jeftinije lekove koje nudi SPS, Ministarstvo energetike (SNS) najavilo je pojeftinjenje struje. "Građanima Srbije bi do kraja septembra trebalo da bude omogućeno korišćenje struje po jeftinijoj tarifi i to dva sata tokom dana, a ne samo od ponoći do osam ujutro”,objavila je prošle nedelje ministarka energetike Zorana Mihajlović. Doduše, ministarka je istovremeno najavila da je „pred namajedna ozbiljna grejna sezona i ozbiljna energetska kriza”, povodom koje nije najavila nijednu meru, valjda i ne treba. Jedino je istakla da vlada ozbiljno razmišlja o tome da počne da otpisuje dugove onima koji nisu redovno plaćali struju. Ko je do sada redovno plaćao struju – neka se ozbiljno preispita, mora da je to bila poruka, razmišljam.

I tako se polako kristališe, da kažem, mantra nove vlade: "Žute hapsimo – narod častimo!”

Dok policija selektivno hapsi, kako se i valja, čašćavanje je najavio i treći stub vlade u liku ministra Dinkića (URS), iz pepela podižući posrnulu fabriku „Goša”. Koja će od sada prodavati svoje vagone srpskoj železnici, inače, najvećem srpskom gubitašu sa kumuliranim minusom – od preko milijardu evra! Kasnije, čim se malo razvije, „Goša” će izvoziti vagone u Republiku Srpsku, koja ni sama nikad nije stajala gore, ali šta sad. Ministar je najavio da će „istu ovakvu podršku dobiti i ’Želvoz’, fabrika vagona u Kraljevu i mašinska industrija u Nišu ’Minivagonka’, odnosno sve fabrike koje trenutno imaju problema sa poslovanjem” (Tanjug, 15. juna 2012). A kako sve fabrike trenutno imaju problema s poslovanjem – svima je svanulo.

I taman čovek pomisli, evo, ispucali su sve adute, prestaće, kad se prekjuče oglasi lično predsednik države, koji je direktoru NIS-a saopštio da je gorivo u Srbiji – preskupo! Predsednikova pres služba javlja da je Nikolić Kravčenku predložio da državni organi Srbije i ruski partneri zajedno pokušaju da nađu način da se cena goriva reguliše "tako da bude prihvatljivija građanima i privredi”. I predsednička palata odrešila kesu – i gorivo pojeftinjuje!"

Što reče onaj pijanac, znaš li onu kafanu gde daju deset ćevapa i kriglu piva za petnaest dinara? Kafana se zove "Srbija”!

Komentar

Dodole 21. veka

Može da bude zemlja Ajove, jedna od najplodnijih na svetu, ili Etiopije, jedna od najsiromašnijih, ili polja oko Čeljabinska. Mogu da budu i polja oko Bačke Topole kroz koje sam se vozio ovih dana, iskreno potresen biblijskim prizorima pustoši od suše.

Komentar nedelja 26.08. 14:26 Komentara: 6

Sanjam

Čitam pre neki dan intervju ministra Velimira Ilića, koji kaže da je Koridor 11 od Beograda do južnog Jadrana njegov životni cilj.

Komentar sreda 22.08. 15:43 Komentara: 20

Da li su Srbiji potrebne državne banke?

Na kraju juna tekuće godine na domaćem tržištu je poslovalo deset banaka, dakle skoro trećina od ukupnog broja, u kojima država ima direktan ili posredan uticaj na donošenje poslovnih odluka. Samo u prvih šest meseci poreski obveznici su platili oko 200 miliona evra ceha za ovo igranje preduzetništva, dok je još uvek teško sagledati koliki će danak uzeti afera oko Agrobanke.

Komentar utorak 21.08. 15:27 Komentara: 2

O pravim bankarima i katastrofalnim računima

Gospođa Olivera Božić, bivša direktorka Fonda za razvoj, pošto je većina njenih tvrdnji u međuvremenu događajima potvrđena, neće se ljutiti što je sada citiramo. Krajem aprila 2010. godine ona se, na pitanje ove novinarke, izjašnjavala o nedoumicama oko ideje da se taj Fond transformiše u razvojnu banku: „Nismo mi ni sada sasvim nezavisni. Eto, neki dan smo imali sednicu Upravnog odbora na kojoj su stručne službe Fonda predložile da se nekoliko zahteva, zbog prezaduženosti klijenta odbiju, ali Odbor je odlučio drugačije. Ma, za jednu veliku firmu, videćete kakav će biti račun za 2010. godinu - katastrofa“.

Komentar subota 18.08. 15:45 Komentara: 3

Svoji na svome ili GMO

Kao i u svakoj kući, tako i u državi – greške koje načine „domaćini u ime svojih ukućana” ponajmanje će ispaštati „grešnici” koji su ih načinili

Komentar ponedeljak 13.08. 14:47 Komentara: 32

Zašto su nas Grci izdali?

Baš nam se izjalovilo. A tako smo se svojski tudili i sve smo činili da im pomognemo da – propadnu. Ali, Grci nas nisu poslušali. Glasali su za svoj spas, za štednju i stezanje kaiša, za opstanak u Evropskoj uniji, za evro kao nacionalnu valutu.

Komentar četvrtak 21.06. 13:12 Komentara: 82

Siromašni, žrtve pohlepnih farmaceuta

Svake godine milioni ljudi, naročito u siromašnim državama, umiru od bolesti koje se mogu sprečiti i lečiti. Utoliko pre što je u mnogim zemljama moguće pokrenuti masovnu proizvodnju jeftinih lekova koji spasavaju život.

Komentar ponedeljak 4.06. 12:14 Komentara: 0

Naše pare, a dugovi tuđi

Država je sama sebi zabola trn u nogu odlukom da umesto nesavesnih poslodavaca radnicima za poslednjih 10 godina uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i tako im poveže staž. Možda bi taj trn manje boleo da umesto presedana takva odluka vlade nije postala nepisano pravilo, koje je ovih dana osporio Ustavni sud.

Komentar sreda 9.05. 11:43 Komentara: 2