Insajderi i berza

Činjenica da uvek poseduju informaciju više u odnosu na ostale investitore garantuje im specifičan zakonski tretman. Osim regulatornih tela, njihove investicione aktivnosti pomno prate i ostali berzanski igrači ne bi li ubrzo osetili sladak ukus zarade.

Fokus

Izvor: Nenad Gujanièiæ, AC-broker

Četvrtak, 22.02.2007.

17:19

Default images

Oni su insajderi, prvi vlasnici povlašćenih informacija, koji u praksi akcije mogu prodavati iz mnogih razloga, ali popunjavaju nalog kupovine samo u jednom slučaju: kada očekuju rast cene akcija.

Tržište hartija od vrednosti zasniva se na principima poverenja i sigurnosti učesnika koji u velikoj meri zavise od ravnomerne informisanosti učesnika. Ukoliko se većina berzanskih igrača oseti neravnopravnim u procesu investiranja, jasna posledica će biti manji broj investitora i stagnacija tržišta kapitala.

Stoga, sva tržišta nastoje da disciplinuju nosioce privatnih informacija odnosno pokušavaju da omoguće što veću transparentnost kako bi dostupnost bitnih informacija bila što veća.

Regulisanje položaja insajdera odnosno sprečavanje nedozvoljene insajderske trgovine glavni su koraci u ovom pravcu, a uspeh regulisanja ove aktivnosti jedan je od glavnih činilaca normalnog razvoja berze.
Insajderima se smatraju brojni učesnici na berzanskom tržištu: direktori, vlasnici firmi ili pak veliki akcionari, revizori i druga lica koja mogu doći u posed povlašćene informacije.

Naravno, samo posedovanje informacije koja nije dostupna javnosti nije zabranjeno, ali je svako njeno iskorišćavanje pre nego što postane javna podložno reagovanju nadležnih regulatornih tela.

Zato Komisija za hartije od vrednosti prikuplja sve informacije o trgovanju insajdera da bi njihovom objavom omogućila i drugim učesnicima relativno ravnopravan i jednak položaj na tržištu.

Trgovanje na Beogradskoj berzi karakteriše veoma nizak nivo informisanja što uz neadekvatnu regulativu prostor za nelegalno insajdersko trgovanje čini još većim.

Neredovno izveštavanje, nepostojanje obaveze periodičnog informisanja i gotovo nikakve kaznene mere uslovile su da se poslovno izveštavanje na Beogradskoj berzi svodi na dobru volju pojedinaca, čak i kada su u pitanju kompanije sa kontinuiranog tržišta.
Tako smo prošlog leta bili svedoci fantastičnog povećanja dobiti kompanije koja je o tome javnost obavestila tek u junu ili pak objave druge da je nakon rekordne dobiti uspela da ostvari gubitak, bez ikakve naznake trenda u jednogodišnjem periodu.

Ovakva klima, bez strogih i jasnih pravila izveštavanja i kaznenih mera za zloupotrebu povlašćenih informacija, insajderima daje dodatnu moć koja veoma lako prevlada strah od eventualne istrage kakve često gledamo na razvijenim berzama.

Nedavno odustajanje Moskovske banke od kupovine beogradske Agrobanke, prema izjavama zvaničnika ruske banke, bilo je motivisano i zloupotrebom povlašćenih informacija koja je dovela do rapidnog rasta cene akcija.

Ovo je bio možda prvi nagoveštaj eventualne istrage zloupotrebe insajderskih informacija kod nas. Naredne nedelje ipak nisu donele ništa novo. Možda su očekivanja bila prevelika ili ovaj nivo razvoja berzanske svesti i tržišta uopšte isključuje neke prijatne, pozitivne pomake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: