Nobel za ekonomiju, Bukerova nagrada, sajam knjiga i Bregzit: Šta nas čeka ove nedelje

Pred vama je pregled događaja koji bi mogli da obeleže naredne dane.

BBC

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.10.2019.

08:02

Nobel za ekonomiju, Bukerova nagrada, sajam knjiga i Bregzit: Šta nas čeka ove nedelje
Nobelova nagrada/Getty Images

Ponedeljak ujutru - vreme za pregled događaja koji nas očekuju ove sedmice u zemlji i svetu. Ove nedelje biće kompletirana lista dobitnika Nobelove nagrade, ulazi se u završnu fazu pregovora o Bregzitu, a počinje Međunarodni sajam knjiga u Beogradu.

1) Nobelova nagrada za ekonomiju

Reuters
U ponedeljak će komitet za dodelu Nobelove nagrade saopštiti ime ovogodišnjeg laureata iz oblasti ekonomije.

Imena dobitnika nagrada u ostalim kategorijama objavljena su prošle nedelje, a izbor pojedinih laureata, poput Petera Handkea, izazvali su brojne kritike.

Austrijanac Handke i poljska spisateljica Olga Tokarčuk dobitnici su nagrade za književnost. Kako prošle godine nagrada nije dodeljena, Tokarčuk je dobila nagradu za 2018. godinu, a Handke je dobitnik za 2019. godinu.

Nobelovu nagradu za mir dobio je premijer Etiopije Abi Ahmed.

Džejms Pibls, Majkl Mejor i Didije Keloz dobili su Nobelovu nagradu za fiziku za "revolucionarno" otkriće o univerzumu.

Piter Retklif sa Univerziteta Oksford i Frensis Krik instituta, Vilijam Kelin sa Harvarda i Greg Semeze sa Univerziteta Džon Hopkins dele nagradu za fiziologiju ili medicinu.

2) EU i Bregzit

Reuters
Nastavlja se saga o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Niko sa sigurnošću ne može da predvidi kada će i kakav biti kraj ove priče.

U četvrtak će u Briselu početi dvodnevni sastanak Evropskog saveta, a jedna od glavnih tema biće Bregzit. Dan ranije, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron sastaće se u Tuluzu.

Ovo je poslednji takav samit uoči 31. oktobra, što je rok do kojeg bi Velika Britanija trebalo da napusti EU sa sporazumom ili bez njega.

I sve ovo deluje kao kraj sage o Bregzitu, osim ako se rok ponovo ne produži, kao što je to već bio slučaj ranije ove godine.

Naravno, u celu ovu jednačinu koja i dalje ima više nepoznatih, trebalo bi ubaciti i činjenicu da britanski premijer Boris Džonson i dalje ne može da obezbedi podršku većine poslanika u parlamentu.

3) Sajam knjiga u Beogradu

Neki od najtraženijih naslova postjugoslovenske književnosti/BBC
Ove sedmice počinje jedan od najvažnijih događaja za ljubitelje knjiga u Srbiji. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu počinje u nedelju, 20. oktobra.

Ovogodišnji slogan manifestacije glasi Pismo = glava, a učestvuje 500 izlagača.

Tradicionalno, svake godine jedna zemlja je počasni gost sajma, a ove će to biti Egipat.

Tokom Sajma, ljubitelji književnosti imaće priliku da se sretnu s inostranim piscima kao što su Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildrim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

4) Bukerova nagrada

Margaret Atvud je osvojila Nobelovu nagradu 2000. godine, a Ruždi 1981./Getty Images
U ponedeljak ćemo saznati i ime dobitnika prestižne Bukerove nagrada za najbolji roman godine objavljen na engleskom jeziku.

Na užem spisku kandidata za nagradu su Salman Ruždi za roman Kihot, kao i Margaret Atvud za delo Testamenti.

Tu su i Britanka Bernardin Evaristo, Nigerijac Čigozi Obioma, britanska spisateljica turskog porekla Elif Šafak i britansko-američka autorka Lusi Elman.

5) Srbija nastavlja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Ljubiša Tumbakoviæ postao je selektor Srbije nakon što je odbio da predvodi Crnu Goru protiv Kosova/Getty Images
Fudbalska reprezentacija Srbije u Viljnusu će u ponedeljak igrati protiv Litvanije utakmicu kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Da bi sačuvala šanse za plasman na EP kroz kvalifikacije, ekipa koju sa klupe predvodi Ljubiša Tumbaković, mora da pobedi sve četiri utakmice do kraja.

Srbija i Litvanija već su se sastale u ovom ciklusu, u junu u Beogradu, kada su domaći fudbaleri ubedljivo slavili sa 4:1.

Posle ove utakmice, reprezentaciju Srbije u novembru očekuju još dueli sa selekcijama Luksemburga i Ukrajine, oba na stadionu Rajko Mitić u Beogradu. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: