Toyota Verso 1.6 D-4D Stella

Ko bi to rekao - nemački motor u japanskom automobilu? BMW-ov agregat obezbeđuje pogon jednoj Toyoti? Bez obzira na to, Verso je i dalje duhom ostao automobil namenjen onima koji pre svega žele udobno porodično prevozno sredstvo.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 12.07.2015.

18:00

Default images
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4460/1790/1620 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2780 mm

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin

Toyota je napravila veliki napredak u svom imidžu. Do pre samo dve decenije (kako vreme brzo leti!) modeli ovog proizvođača važili su za izuzetno kvalitetne, ali površno dizajnirane i ne previše skupe automobile.

Usledile su potom strateške promene - pažljivo pozicioniranje na tržištu Toyotu je ubrzo dovelo na vodeće mesto u automobilskoj industriji.

Od kompanije koja bi u nekom filmu bila potpisana pod "učestvovali su i ...", japanski gigant stigao je do lidera u dizajnu, tehničkim rešenjima i prodaji.
Toyota Verso 1.6 D-4D: zapremina 1598 ccm; snaga 82 kW/112 KS pri 4000 o/min; maks. obrtni moment 270 Nm pri 1750-2250 o/min
Modeli japanskog proizvođača postali automobili koji se svrstavaju u sam vrh gotovo svake od klasa, a to znači da važe za prestižne i luksuzne automobile krcate opremom.

Trenutno je u MPV segmentu, kome pripada i Verso koji se našao na našem testu, najpopularniji turbo-dizel zapremine 1.6 litara.

Naravno, ovi motori nastali su kao plod takozvanog "daunsajzinga", i tu su da zamene dosadašnje motore od 1.9, ili dva litra.

Neminovno je poređenje novog malolitražnog motora sa proverenim Toyotinim dizelašem od dva litra, od kojeg bi trebalo da nasledi najviše kupaca.
Novi, BMW-ov motor razvija maksimalnu snagu od 112 KS (dvanaest manje nego dvolitraš) i maksimalni obrtni moment od 270 Nm (30 manje od 2.0 D-4D).

Performanse su slične. Maksimalna brzina od 185 km/h je identična, dok je za ubrzanje iz mirovanja do "stotke" potrebno 12,7 sekundi (preko sekunde sporije u odnosu na motor od dva litra).

U svakodnevnoj opuštenoj vožnji razlike u performansama se ne primećuju, jer je mali dizelaš vrlo elastičan i snažno vuče već i ispod dve hiljade obrataja. U takvim uslovima vožnje potrošnja je vrlo umerena, što će reći prihvatljiva.

Prosek na našem testu iznosio je oko šest litara. U mešovitoj gradskoj vožnji prosek se kreće između šest i po i osam litara, u zavisnosti od gustine saobraćaja.

Na otvorenoj magistrali prosek može da padne i ispod četiri litra, dok pri konstantnih 120 km/h trenutna potrošnja iznosi 5,5 litara. Međutim, ako promenite stil vožnje i od auta zahtevate maksimalne performanse, potrošnja može da se poveća i za tridesetak posto.
Motor dolazi uparen samo uz manuelni šestostepeni menjač. Prenosni odnosi su prilično dugačko proračunati, jer veliki obrtni moment to dozvoljava.

Zbog toga se u gradskoj vožnji koristi prvih pet brzina, dok je za autoput rezervisana dugačka šesta.

Toyota Verso nudi u varijantama sa pet i sedam sedišta.

Za razliku od većine konkurencije, obe verzije se nalaze u istoj karoseriji, odnosno varijanta sa sedam sediša nije produžena.
Prtljažnik: 440-1740 l
Uz turbo-dizel motor od 1.6 litara isporučuje se samo karoserija sa pet sedišta.

Pored zaista obilne ponude prostora za putnike, ostalo je dosta mesta za prtljag. U najnepovoljnijoj konfiguracili, zapremina prtljažnika iznosi 440 litara, a kada se obore zadnja sedišta dobija se prostor od 1740 litara.

Ovde moramo da primetimo da je Toyota odustala od svog odličnog "izi flet" sistema sedišta koji je obezbeđivao potpuno ravan pod kada se sedišta preklope.

I pored toga, novi Verso je prilagođen raznovrsnim potrebama zbog toga što su zadnja sedišta postavljena na šine i mogu da se pomeraju po dužini. Na taj način na uštrb prostora za kolena možete primetno povećati prtljažnik.
Komandna tabla je duboka i visoka.

Da bi se postigla maksimalna ergonomija, ručica menjača je montirana odmah pored instrument table, na dohvat vozačeve ruke.

Vozač sedi visoko, a zahvaljujući dobroj ergonomiji lako se navikava na automobil a kabina obiluje prostorom za odlaganje sitnica.

Za razliku od prethodne generacije koja je imala digitalne instrumente prijatne zelenkaste boje, dizajneri su se odlučili za velike analogne isntrumente koji su svakako pregledniji od digitalnih.
Verso dakako, barem kod nas, nije automobil koji se prodaje u velikim količinama.

To je izbor porodičnih ljudi koji sa familijom idu na odmore, duža putovanja i/ili su često na putu.

Takve kupce izgled neće presudno zanimati – biće im važnija praktična strana. Unutrašnjost kabine jedna je od njih, i zato će dva puta razmisliti šta im ova Toyota nudi.

Aktivan položaj sedenja, obilje prostora, dobra zvučna izolacija, komande i pregrade na dohvat ruke, prilagodljiva sedišta pozadi - to je samo deo prednosti koje osetite posle samo par sati druženja.
Što se tiče vožnje, Verso je uglađen (mada ne puca od snage – to nije ni ideja), lepo se vozi i manje troši.

Uz dizajnerske izmene, koje sada prate ponajviše prednju masku Aurisa, Toyotin MPV izgleda manji i skladniji nego što zaista jeste, iako sa praktične strane sada može da se nosi i sa većim, klasičnim mini-vanovima.

Ako bi trebalo podvući crtu, i zaključiti u nekoliko reči, onda bi to izgledalo ovako - najviše ocene za praktična rešenja i upotrebljiv prostor, velike pohvale za izbor novog motora i pouzdanost vozila i dobro ponašanje na putu. Tim redom...

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Toyota Verso 1.6 D-4D Stella
zapremina motora 1598 ccm,
snaga 82 kW/112 KS pri 4000 o/min
obrtni moment 270 Nm pri 1750-2250 o/min
menjač 6 stepeni manuelni
dimenzije (d/š/v) 4460/1790/1620 mm
međuosovinsko rastojanje 2780 mm
prtljažnik 440-1740 l
rezervoar 60 l
pneumatici 205/60 R16
masa 1520 kg
maksimalna brzina 185 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,7 s
potrošnja(otv.put/komb./grad) 3,9/4,5/5,5 l/100 km
emisija CO2 119 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: