Renault Twingo 1.2 16V Dynamique

Nije najlepši i nije najnoviji u klasi, ali ima ubedljivo najbogatiju opremu, najprostraniju kabinu i najbolje performanse u odnosu na snagu. Restilizovani Renault Twingo sada je zreliji i kompletniji automobil sa tipičnim evropskim šarmom.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2012.

08:50

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać, Nela Tasić; Izvor - Auto Magazin

Oni koji kupuju automobil na metar i vole da započnu rečenicu sa "za te pare može da se kupi..." nikada neće razumeti racionaliste kojima je potreban auto za gradsku vožnju i povremen odlazak na izlete.

Mali automobili su u poslednje vreme zapostavljeni od strane proizvođača, ali 2012. godine dogodio se pravi bum u A segmentu. Novitete su predstavili FIAT, KIA i VW grupa, a modeli francuskih proizvođača su restilizovani.

Među njima i Renault Twingo, koji nas nije fascinirao na prvi pogled; ali na drugi... Pokazalo se da je vrlo zreo i kompletan automobil koji se u velikoj meri razlikuje od svojih konkurenata.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3687/1654/1470 mm; meðuosovinsko rastojanje: 2367 mm
Nakon pet godina proizvodnje, na red je došla restilizacija Twinga. Prednji deo je dobio okrugla svetla koja su zapravo maglenke, iako su postavljene visoko.

Pozadi je dodat još jedan par svetala, a neznatno su promenjeni i retrovizori koji imaju veću površinu ogledala.

Jedna od najvećih razlika je zapravo u novoj paleti boja, koja uključuje vedre pastelne tonove i specijalnu ciklama boju, Fuchsia, kao na test automobilu.

Ipak je to nešto što veoma utiče na stepen personalizacije tako da će vlasnica/vlasnik Twinga vrlo lako biti primećen u gradu.
Kada smo već kod toga, Renault je ponudio veliki izbor fabričkih nalepnica za dodatnu personalizaciju automobila koje koštaju od 116 do 191 evra. Možda na prvi pogled deluje skupo, ali vizuelna atrakcija je zagarantovana, kao i kvalitet.

Sve u svemu, restilizacija Renaulta Twingo je odličan primer kako se kreativnom intervencijom na detaljima automobil može učiniti veoma zanimljivim.

Ista je priča i sa enterijerom. Generalno, nema velikih izmena, ali je utisak potpuno drugačiji i bogatiji. Oko otvora za ventilaciju postavljeni su detalji od crnog "pijano" laka pa sada deluje otmenije, a senilo instrumenata je proštepano crvenim koncem kao i presvlake na sedištima.
Najvažnija novina u unutrašnjosti je vrlo bogata oprema, što nije podiglo cenu - naprotiv.

Ona je dosta snižena u odnosu na raniji period, a već osnovna verzija Trend, koja košta 8.390 evra sa PDV-om, sadrži sve što je neophodno za komfornu vožnju – ABS, "klimu", radio CD/MP3 sa Bluetooth konekcijom, USB i AUX utičnicama, komande radija na volanu, pa čak i tempomat sa limiterom brzine!

Twingo je trenutno jedini auto u klasi koji u osnovnoj verziji ima ovakav spisak opreme.
Na našem testu bila je verzija sa Dynamique paketom, koja je čak 1.200 evra skuplja.

Za taj novac dobijaju se dodatno aluminijumske "petnaestice", već pomenuti detalji od crnog pijano laka, srebrne ručice za otvaranje vrata, zaštitne lajsne, obrtomer, spoljni retrovizori u crnoj boji sa elektro-podešavanjem i grejačima, termometar i kožom obloženi volan i ručica menjača.

Sve ovo nabrojano nije nešto što će značajnije povećati komfor ili atraktivnost auta, pogotovo što spisak dodatne opreme omogućava pojedinačnu doplatu za ono što vam zaista treba.
Na žalost, neki komadi opreme mogu da se poruče samo uz Dynamique, kao što je paket "Leto".

On košta 995 evra i obuhvata automatski klima uređaj i panoramski elektro-pokretan krov. Jeste luksuz, ali zaista vredi.

O blagodetima automatske "klime" ne treba trošiti reči, a krov je atrakcija za sebe. Otvara se prednja polovina, a može se zaustaviti u nekoliko položaja, uključujući i "tilt" mod kada je blago izdignut zadnji deo iznad površine krova.

Naravno, tu su i poluprovidne roletnice koje lepo štite od sunca.
Mana staklenog krova je to što smanjuje prostor za glavu u kabini, s obzirom da spoljašnje dimenzije, odnosno visina nije promenjena.

Visoke osobe nemaju mesta za glavu, pa je jedno od rešenja blago obaranje naslona sedišta. Tada lako može da vam se desi da volan bude predaleko, s obzirom da ima podešavanje samo po visini.

Uopšte, položaj sedenja za volanom je prilično staromodan, tako da su noge savijene jer su nožne komande blizu kao u nekom MPV modelu, a volan je udaljen.

Zbog toga je neminovno sedenje sa uspravljenim naslonom sedišta, što nije loše u gradskoj vožnji kada se vozač stalno izvija prilikom parkiranja kako bi što bolje procenio situaciju oko automobila. Zbog uspravnog položaja, visokog sedenja i niske donje ivice prozora, Twingo je jedan od najpreglednijih automobila na tržištu.
Simpatični su nam bili retro, da ne kažemo zastareli elementi, kao što su taster sirene na ručici migavaca i položaj radija pod skoro vertikalnim nagibom kao u Renaultu 5.

Čak je i raspored brzina petobrzinskog menjača poreklom iz ovog modela; rikverc je pored prve, a u njega se uz lagano zapinjanje ubacuje podizanjem prstena.

Jedino nedostaje onaj karakterističan zvuk lanca iz "petice" koji se mogao čuti i u osmoventilskom 1.2 benzincu sa 60 "konja". On se više ne proizvodi jer nije mogao da ispuni Euro 5 standarde, pa je sada najslabija šesnaestoventilska varijanta sa 75 KS.
Renault Twingo 1.2 16V: zapremina 1149 ccm; snaga 55 kW (75 KS) pri 5500 o/min; obrtni moment 107 Nm pri 4250 o/min
Sa ovim motorom, Twingo je najjači u klasi, kada su u pitanju bazne verzije. Već dugo se porizvodi i za ovo vreme pokazao se kao pouzdan i relativno mali potrošač.

Prosek testa u gradskoj vožnji je bio 7,3 l/100 km, mada treba imati u vidu da je test auto prešao oko hiljadu kilometara.

Iz tog razloga je u početku testa bio vrlo trom i neelastičan na nižim obrtajima, a kako su se kilometri žustre vožnje nizali, situacija je bila sve bolja i bolja.

Čak toliko da se Twingo na kraju testa ponašao kao sasvim drugi auto u odnosu na dan kada smo ga preuzeli.
Interesantno je da ima veliku rezervu snage i da se kazaljka obrtomera lako nađe u crvenom području koje počinje na 6.000 o/min, tako da, ako volite da "vrtite" motor u kompletnom radnom režimu, neće vas razočarati - naprotiv.

Iznenadićete se kako ume da pokaže "zube" i stane na "crtu" jačim automobilima uz prijatno rezak zvuk, pa se nikako ne može reći da je ovo ženski auto.

Relativno visoka maksimalna brzina obećava da se Twingo lepo snalazi i na dužim putovanjima, pa brzina od 130 km/h ne predstavlja problem za ovaj motor uz trenutnu potrošnju od oko 7,0 l/100 km.

Ovde do izražaja dolazi tempomat, koji ima i korisnu funkciju limitera brzine za slučaj da ne umete da se obuzdate u gradskoj vožnji.
Na kraju, postavlja se pitanje zašto bi neko kupio ovako mali auto?

Odgovor je jednostavan – među nama ima racionalnih ljudi koji automobil uglavnom koriste po gradu. Sa druge strane, Twingo je toliko prostran i praktičan da je čak upotrebljiviji od prosečnog automobila klase iznad – B segmenta, tako da ni duža putovanja nisu problem.

Oprema je toliko kompletna, da bismo postojećem spisku dodali samo paket "Sigurnost", koji košta 593 evra i obuhvata vazdušne zavese sa ESP sistemom.

Ko ipak želi drugačiji motor, u ponudi su 1.5 dizelaš sa 75 "konja", kao i sportska verzija Gordini sa 1.2 turbo-benzincem sa 100 konjskih snaga. Uskoro se očekuje i Twingo RS sa 1.6 atmosferskim benzincem sa 133 KS.

Praktičnost za primer

Prtljažnik: 165-285/959 l
Iako mu mnogi zameraju što ima samo dvoja vrata, i to široka, tako da nije baš lako ući i izaći iz njega na uskim parking mestima, Twingo je ipak među najpraktičnijim automobilima u klasi, pa i šire.

Pozadi su dva odvojena sedišta koja se klizno pomeraju napred-nazad, tako da u svakom trenutku efikasno možete da iskoristite prostor.
Na primer, jedna osoba može da sedi pozadi sa maksimalnim prostorom za noge, koji je inače na nivou limuzina visoke klase, a da sedište pored bude pomereno unapred, tako da oslobađa povećan prtljažni prostor.

Moguće je podešavanje i nagiba zadnjih naslona sedišta, a kompletna manipulacija i sve operacije, uključujući pomeranje i obaranje, su izuzetno jednostavne i obavljaju se jednim potezom.

Baš zbog toga, Twingo ima najveći prtljažnik u klasi od čak 285 litara, ukoliko su sedišta pomerena skroz unapred, a čak i tada su upotrebljiva. Zbog toga ne brinite kako ćete smestiti, recimo, dečija kolica.
Na žalost, Twingo je registrovan za četiri osobe jer ima četiri mesta, a klizna zadnja sedišta su dostupna tek od Dynamique paketa opreme.

Za one koji vole vožnju na gas, recimo i to da je ispod poda prtljažnika rezervni točak "četrnaestica" punih dimenzija, tako da se umesto njega može ugraditi toroidna boca.

Profesionalna šminka - ženski ugao

Kada smo nakon prethodnog modela, pre restilizacije, verzije 1.2 Dynamique sa 60 ks, ugostili restilizovani model, prva asocijacija bila je kao da je profesionalni šminker „uzeo pod svoje“ devojku sa ulice i napravio od nje top model.

Upravo je takva razlika između ova dva automobila. Sve forme i oblici su isti, ali je svaki detalj našmikan i ulickan.

Pijano lak može da zada problem jer pri svakom dodiru ostaju tragovi prstiju, ali koja žena u torbi nema maramicu, kojom će to očistiti u dva poteza.

Dugmence za „paljenje“ radija je sada ispupčeno i izrađeno od meke gume, vrlo prijatne na dodir. Upravljač je takođe drugačiji, između ostalog i zbog komandi tempomata, ali je nešto tanji što, da li zbog navike ili nečeg drugog, i nije najsretnije rešenje.

U njegovu odbranu, obložen je kožom pa je to siguran plus.
Sedišta su nešto udobnija, tačnije mekša, a visok položaj omogućava da vozite i sa vrtoglavo visokim popeticama. Boje koje su dostupne mogu se podrediti vašem modnom stilu, bio on romantični, sportski, poslovni ili rock&roll.

Panoramski krov se doplaćuje, ali vredi svaku paru – samo da ste videli zadovoljna lica nekolicine tinejdžera koji su mahali kroz njega.

Prethodnog Twinga smo isprobali u svim situacijama i pokazao se kao sasvim dovoljan za duža putovanja tročlane porodice. Put ne umara, a sigurno ne spadate u kategoriju „sporaća“, pogotovo na magistralnim putevima.

Međutim, motor od 60 KS više nije u ponudi, već 15 KS snažnija verzija, i, verujte, snaga se oseća. Štikle ne podrazumevaju i nežnu vožnju, a Twingo je izdržao sve uz radosno režanje. Na semaforu štikle 1 – ostali 0.
Prva pomisao je koliko svo to doterivanje dodatno košta. Ništa! Novi Twingo Dynamique jeftiniji je od svog prethodnika sa istim paketom, a u opremu sada spadaju još i tempomat, Bluetooth konekcija sa USB i AUX priključkom, kao i kožni volan i ručica menjača, što nije bilo standard kod predhodnika.

U cenovnom rangu sa prethodnim Twingom 1.2 Dynamique sada je novi Gordini i, verujte, to je što mi je srcu drago. Plavuša, potpetice i sto „konja“. Renault Twingo 1.2 16V Dynamique
zapremina motora 1149 ccm
snaga 55 kW (75 KS) pri 5500 o/min
obrtni moment 107 Nm pri 4250 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije (dužina/širina/visina) 3687/1654/1470 mm
međuosovinsko rastojanje 2367 mm
prtljažnik 165-285/959 l
rezervoar 40 l
masa 950 kg
pneumatici 185/55 R 15
maksimalna brzina 170 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,3 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 4,2/5,1/6,7 l/100 km
emisija CO2 119 g/km
Oprema

Standard: ABS, prednji i bočni vazdušni jastuci, el. podizači prozora, centralno zaključavanje sa daljinskim, klima uređaj, maglenke, radio CD/MP3 sa Bluetooth konekcijom i komandama na volanu, USB i AUX utičnice, putni kompjuter, tempomat i limiter brzine, obrtomer, klizna zadnja sedišta, el, podesivi i grejani retrovizori, kožni volan i ručica menjača, termometar spoljne temperature, alu felne 15 inča.

Opcija: stakleni el. pokretan krov, automatski klima uređaj.
Za i protiv

Za: bogata oprema, performanse, umerena potrošnja, praktičnost zadnjih sedišta, prostranost, kvalitetno ozvučenje, mekano ogibljenje, preglednost.
Protiv: neutralan imidž, pozicija vozača, pozicija tastera sirene, malo mesta za glavu za visoke putnike, neelastičan motor.

Cena : Renault Twingo 1.2 16V Dynamique košta 9.590 evra sa PDV-om.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Pogledajte galeriju fotografija Renaulta Twingo 1.2 Dynamique.

Više informacija o restilizovanom Renaultu Twingo možete pročitati na zvaničnom sajtu.
Kompletan cenovnik možete naći ovde.
Vozili smo: restilizovani Renault Twingo 1.5 dCI. Konkurenti
Model FIAT Panda 1.2 KIA Picanto 1.0 Suzuki Splash 1.2 Toyota Aygo Hyundai i10 1.1 Ford Ka 1.25
zapremina (ccm) 1242 998 1242 998 1086 1242
snaga (kW/KS) 51/69 51/69 69/94 50/68 51/69 51/69
dimenzije d/š/v (mm) 3655/1645/

1550
3595/1595/

1480
3715/1680/

1590
3415/1615/

1465
3585/1595/

1540
3620/1660/

1505
prtljažnik (l) 225/870 200/870 200/575 140/780 225/925 225/710
maks. brzina (km/h) 164 153 175 157 156 159
ubrzanje 0-100 km/h (s) 14,2 14,4 12,0 14,2 15,0 13,3
potrošnja (l/100 km) 4,3/5,2/6,7 3,6/4,2/5,4 4,5/5,1/6,1 3,9/4,5/5,5 4,1/4,7/5,8 4,4/4,9/5,8
cena (evra) 8.990-9.990 8.140-9.540 9.590-10.190 7.310-9.230 (subvencija 100.000 din) 8.530-8.840 10.990

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: